Klokt om “Klass 9 A”

SVT Debatt fortsätter diskutera den egna serien "Klass 9A". Stundvis har det kännts hopplöst att fortsätta den debatten. Men på söndagen läser vi ett mycket klokt inlägg om serien.

Publicerad Av

Det är Carina Schvedin, doktorand i pedagogik vid Åbo Akademi, som i "Klass 9A visar oss varför svenska skolan måste bli mer som den finska" skriver:

"Jag ställer mig högst tveksam till att superlärare går in i andra lärares klassrum, förnedrar de outsmartade lärarna inför tv – kameror och mäter kunskapsnivåerna genom en trave diagnostiska prov. Den aktuella skolan i serien Klass 9A skall istället ha en skolledare med tillräckligt mycket sinne för bildning i sin egen verksamhet att hon/han själv löser upp problemen på skolan." 

Så sant som det är sagt. Kanske lyssnar de kommunala skolhuvudmännen eftersom det kommer från öster? När det kommmer från Finland måste det vara sant.

Schvedin skriver vidare:

"Lärare är pedagogiska ledare och det är hög tid att Sveriges lärarkår utbildas till, agerar som och till fullo förstår detta enkla faktum. Lärare är Ledare! Lärare är ingen sportande kompis med hängjeans och bakochfram keps, eller nasal ljus försiktig mesig framtoning eller småfrökenaktiga gulligakompisen-attityd.

Lärare är Ledare och har därigenom en självklart auktoritet som måste befyllas och erövras – varje dag. En effektiv skola kan förändra för den enskilda eleven – det är en maktfaktor som lärare till fullo måste förstå."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla