Återupprättande av läraryrket

Riksdagsledamöterna applåderade efter avslutad votering och stämningen var mycket god. Hela Lärarnas Riksförbunds ledning och presidium satt på riksdagens åhörarläktare tillsammans med lärare, lärarstudenter och andra.

Publicerad Av

Vid ett möte med utbildningsutskottet där legitimationen firades applåderade ledamöterna också för Lärarnas Riksförbunds företrädare, väl medvetna om att utan LR hade det inte blivit någon legitimation.

Se Metta Fjelkner i en intervjulänk till annan webbplats om denna historiska dag och vad beslutet i riksdagen innebär för landets lärare.

Dessutom hade Metta Fjelkner och utbildningsutskottets ordförande Margareta Pålsson en debattartikel på SVT Debatt idag,"Lärarlegitimationen en seger för svenska skolan".

Nu blir det klart vem som är lärare i skolan. Från och med 2015 kommer inte längre de som jobbar som lärare, utan att vara lärare, att få sätta betyg. Nu blir det tydligare att vem som helst inte är lärare.

Dessutom blir det slutet för drömmen om enhetsläraren som kan sättas in överallt. Nu är det tydligt att det krävs olika utbildningar för olika yrkes- och lärarkategorier. Läraryrket är på väg att återupprättas.

Den som var på Lärarnas Riksförbunds kansli på Sveavägen 50 i Stockholm på onsdagen kände att historia skapades. Stoltheten och glädjen var stor över att man äntligen var framme vid ett beslut om legitimationen.

Nu väntar arbetet med att detta ska genomföras på bästa sätt. Men onsdagen var en dag för firande och glädje.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla