Kommunaliseringen i fokus

Det är tydligt att kommunaliseringen av skolan som genomfördes för tjugo år sedan är högst aktuell och engagerar idag. I går kväll ägnade sig Skolministeriet i Sveriges Radio åt att uppmärksamma kommunaliseringen.

Publicerad Av

Den är ett dokument över en reform som påverkat svensk skola mer än kanske någon kunde ana. Men där effekterna blir alltför tydliga när kunskapsmätningarna konstaterar att svensk skola faller.

Alla farhågor som väcktes har också mer eller mindre tyvärr besannats och blivit verklighet. Lyssna på varningarna från Carl Bildt, Olof Johansson och Bengt Westerberg. Och lyssna på försäkringarna från Göran Persson om att denna reform var så bra.

Och på Ekotlänk till annan webbplats i går kunde vi höra att det förmodligen blir en bredare utredning om fria skolvalet och kommunaliseringen, enligt beslut i utbildningsutskottet. Vänsterpartiets Rossana Dinamarca fick med sig de andra oppositionspartierna.

Bloggen har skrivit om detta här. Också regeringsalliansen är inriktad på en utredning av kommunaliseringen, men i annan form. Där vill man se ett utredningsinstitut som ska granska skolreformerna.

Allt fler talar om behovet av att något görs för att rätta till det som blev fel när ansvaret för skolans undervisnings- och kunskapsuppdrag blev helt kommunalt. Det är dags att ta nästa steg i den gryende debatten.

Nästa vecka kommer just detta att göras på Lärarnas Riksförbunds kansli på Sveavägen i Stockholm. Då kommer boken om kommunaliseringen att presenteras. Då börjar den verkliga diskussionen och kontrahenterna kan mötas med öppna visir.

Med kommunaliseringen i fokus.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla