Politiker ber om ursäkt för kommunaliseringen av skolan

Bengt Silfverstrand från Höganäs satt som riksdagsledamot för socialdemokraterna 1976-2002 och var ledamot i utbildningsutskottet 1988-1998, under den period som skolan kommunaliserades.

Publicerad Av

Nu menar han att det var fel beslut som fattades då. Han skriver rakt och ärligt:

”Jag deltog i beslutet att kommunalisera lärartjänsterna och skolan. De argument för saken som då framfördes fann jag rimliga och relevanta. Men i perspektivet av vad vi därefter upplevt så tycker jag att beslutet var felaktigt. Jag erkänner, utan att känna prestige, att jag som politiker hade fel.”

Och artikeln avslutas lika rakt och öppenhjärtigt:

”Utan utredning eller närmare granskning rusade vi i väg och skadade svensk skolan på ett olyckligt vis. Det är hög tid för politisk självrannsakan och omprövning av en 'reform' som uppenbarligen grovt missade målet. Om lärarna vill ha en uttrycklig bekräftelse på att kommunaliseringen av skolan var ett misstag bör vi som var med om beslutet bjuda på en sådan.
Jag hoppas att vi kan reparera förtroendet mellan politiker och den yrkeskår som sveks på ett så fatalt vis. Det är nödvändigt att stödet till lärarna byggs upp igen. För elevernas och vårt lands skull.”

Bengt Silfverstrand är en politiker med civilkurage som man kan hoppas inspirerar fler socialdemokrater att våga följa sitt hjärtas mening och inte stå fast vid en dogm. Fler partier bör följa efter. Folkpartiet har redan tagit ställning för en statlig skola. Även Vänsterpartiet är inne på samma spår.

Silfverstrand är också en av författarna i antologin ”Kommunaliseringen av skola. Vem vann – egentligen?” som ges ut av Ekerlids förlag i samarbete med Lärarnas Riksförbund. Redaktör är journalisten Christer Isaksson.

Tisdagen den 15 mars anordnas ett seminarium om boken vid Lärarnas Riksförbunds kansli på Sveavägen i Stockholm. Namnkunniga företrädare som tidigare finansministern Kjell- Olof Feldt (S) och tidigare ordföranden i utbildningsutskottet Ann-Cathrine Haglund (M) samt nuvarande riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) deltar.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla