Boken om skolans kommunalisering diskuteras

På många tidningars ledarsidor tar man upp boken ”Kommunaliseringen av skolan. Vem vann – egentligen?”.

Publicerad Av

Här följer ett urval.

I Kristianstadsbladetlänk till annan webbplats är stödet starkt för kravet på ökat statligt ansvar eller ett återförstatligande.

”Allt beror inte på huvudmannaskapet. Men för den som tror att ett förändrat huvudmannaskap skulle underlätta för fler nödvändiga förbättringar – framför allt i fråga om lärarnas status – borde det inte finnas någon tvekan om att skolan måste bli tydligare, att ansvar för resultat måste gå hand i hand med ansvar för finansiering.”

I Folkbladet läser vi en initierad krönika om boken. Där liknas boken vid "en riktigt bra Miss Marple-deckare".

På frågan om vem som vann striden om skolans kommunalisering ges följande svar:

"Man kan säga att Persson vann eftersom han bröt upp ett stendött system. Metta Fjelkner vann eftersom hennes envetna motstånd mot Perssons reform har burit ny frukt. Jan Björklund vann eftersom han i det väsentliga har återförstatligat skolan.

Förhoppningsvis kan alla elever på sikt välja mellan självständiga skolor med statlig kunskapsgaranti. Det vinner hela Sverige på."

I Skånskan är man betydligt mer avvisande till att rätta till det som gick fel med kommunaliseringen och tycker det är att fokusera på fel saker, samt att argumenten inte håller.

Medan Hallandsposten är mer avvaktande negativ. Tidningen tycker att Björklund föregriper den utredning som ska se över kommunaliseringens effekter och menar att skolan behöver arbetsro.

I Västerviks-Tidningenlänk till annan webbplats försöker man se hur en förändring ska kunna göras utan så mycket besvär. Man skriver lite trevande:

”Kanske är det möjligt att möta Björklund och Fjelkners krav utan att rycka upp hela systemet med rötterna.”

I Norrköpings Tidningarlänk till annan webbplats är man tydligt positiv och konstaterar:

"Ännu viktigare än att blicka bakåt är att se till samhället i dag och vad som krävs för att stabilisera svensk skola. Då kan det vara ett återförstatligande som krävs. Men man får inte tro att återförstatligandet är lösningen på allt och därmed nöja sig om sådant skulle ske.

Friskolor var ett försök att rädda situationen. Konkurrensen mellan skolorna har på så sätt ökat, vilket är positivt. Men det finns trots detta en del som inte håller måttet.

Återförstatligandet och just debatten om skolan kan vara en bra start på ett pågående arbete som aldrig får vila."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla