Fallet kan bli snabbt

Förra året blev Torsås kommun bästa skolkommun i tidningen Skolvärlden. Men idag är läget ett helt annat. Nu vill ungefär hälften av lärarna byta jobb. Det kan vi höra om på TV4Nyheterna Kalmar.

Många lärare mår dåligt och funderar på att byta jobb. Det visar en enkät som Lärarnas Riksförbund gjort i Torsås kommun och som lämnats över till politikerna i Bildningsnämnden.

”Det är inte yrket som sådant som man tröttnat på, utan förutsättningarna", säger Lärarnas Riksförbunds Ewa Åkeson Wendell i inslaget.

Sedan hösten 2010 har lärarna fått mer undervisningstid samt mer andra uppgifter. Man har helt enkelt inte tid till för- och efterarbete. Det är kvantitet istället för kvalitet, som efterfrågas av de politiker som styr skolan.

"Det blir inte mycket tid över till prata med eleverna", säger Elsa Jannert från Lärarnas Riksförbund.

Som vanligt anges besparingskrav ligga bakom politikernas beslut att skära ned resurserna till skolan.

"Det är inte meningen att vi ska ha lärare som är sjuka och mår dåligt", säger Irma Folkeson (C), ordförande i Bildningsnämnden i Torsås, och tillstår att det känns tungt, mycket tungt för kommunledningen. Det förstår vi.

Från nummer ett i landet till en skola som lärarna tvingas fly från. Allt handlar om hur man prioriterar lärarna och skolans kunskapsuppdrag.