Gräset är grönare

Läraryrket i utlandet är betydligt mer attraktivt än i Sverige. Både när det gäller status, löneläge och arbetsmiljö. Kan vi ha det så här så länge till?

Apropå dagens debattartikel i DN där det framgår att kommunerna inte förmår (inte vill?) ge lärare som lyckas väl med måluppfyllelsen högre löneökningar.
Jag påminns om en vän i Sverige som börjat intressera sig för läraryrket. Ja alltså, läraryrket i Holland. Hon skulle säkert klara sig galant som lärare i Sverige. Hon talar flytande svenska - och holländska - och är högt utbildad och kvalificerade för att leda och utbilda människor. 
Att bli lärare i Sverige la hon dock på hyllan för länge sedan, då hon satte sig in i arbetsvillkoren och löneläget. 

Men nu har hon läst igenom kraven på att bli lärare och vad man har i lön i just Holland.
Och hon konstaterar att hon skulle byta karriär direkt! Skulle villkoren i Sverige börja likna dem hon läser om nu med startlön i lågstadiet (där man i Holland utbildar barn från att de är fyra år) på 21 000 SEK  och med en slutlön gymnasiet 46 000 SEK.
Hon känner några i sin närmaste vänkrets i Holland som har bytt näringslivet mot undervisning, eller har konsultuppdrag på deltid och jobbar som facklärare på deltid. Tänk om det kunde vara ett alternativ i Sverige?

Man kan fråga sig varför Sverige väljer att gå miste om välutbildade, kvalificerade och intresserade studenter och yrkesverksamma människor som skulle kunna höja kvalitén i skolan avsevärt?
Ibland är gräset verkligen grönare på andra sidan ...

Men hur länge till kan det vara så? Hur länge till kan ett land handskas så med sin lärarkår? Räcker det med tjugo år?