Reaktioner på artikel om avprofessionaliseringen av lärarkåren

"Att anställa inkompetenta lärare är att gräva Sveriges grav. Det är ett hån mot alla kompetenta lärare, och det är ett fruktansvärt svek mot alla elever. Detta måste få en ändring!"

Publicerad Av

Många har hört av sig efter Maciej Zarembas artiklar i Dagens Nyheter och bekräftat bilden av läraryrkets nedmontering som pågått alltför länge. Låt oss bara få återge ett mejl. Så här skriver en före detta lärare:

”I dagens DN finns en oerhört berörande och välskriven artikel av Maciej Zaremba. Artikeln handlar om den avprofessionalisering av läraryrket som Göran Persson tog initiativet till 1989, och vad följderna har blivit. Jag hoppas innerligt att Lärarnas Riksförbund vill sprida denna artikel bland medlemmarna.

Avprofessionaliseringen av läraryrket har fått fatala konsekvenser, och det är av yttersta vikt att vi får kommunalpolitikerna att inse detta.

Själv avbröt jag mina lärarstudier 1994. Om jag bara kunde hålla ordning i klassrummet, och hindra barnen från att klättra i gardinerna, tyckte mina lärare att jag var enastående. Jag upplevde att jag inte hade lärt barnen en bråkdel av vad jag hade hoppats göra, och kände ingen lust alls att bli lärare. En lärare var ju inget annat än en klassrumspolis.

Sedan femton år arbetar jag som frilansmusiker. Det är ett låglöneyrke med obefintlig trygghet. Men: Min spetskompetens och erfarenhet är inte bara högt uppskattade, utan även förutsättningar för att jag ska få jobb överhuvudtaget. Det gör att jag älskar mitt jobb, och känner mig stolt. Vem som helst kan INTE göra det jag gör. Idol och andra TV-program försöker få svenska folket att tro att vem som helst kan bli stjärna över en natt, och att själva vägen till toppen, arbetet, är oviktigt. Men i slutänden är det bara kvalitet som håller, och det visar sig tydligt, eftersom de allra flesta artister är frilansare, och får jobb BARA om de är riktigt bra.  Så borde det vara för lärare också.

Att anställa inkompetenta lärare är att gräva Sveriges grav. Det är ett hån mot alla kompetenta lärare, och det är ett fruktansvärt svek mot alla elever. Detta måste få en ändring!

Mitt hjärta blöder för alla de kompetenta och engagerade lärare som faktiskt finns, och jag hoppas innerligt att denna artikel kan få igång en debatt som kan stärka deras självkänsla, och få dem att fortsätta orka. De är oerhört viktiga för hela Sveriges framtid.”


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla