Respekt för läraryrket

I Sverige söker sig allt färre till läraryrket, medan man i grannlandet får sålla bland över tio sökande per plats. En förklaring är att läraryrket möts med stor respekt, och att skolan inte utsatts för många stora reformer, som inte heller utretts noga innan de genomförts.

Publicerad Av

Allt färre söker sig till lärarutbildningarna i Sverige. Bara sedan förra året har ansökningarna minskat med 14 procent. Alla som vill bli lärare kan ännu ett tag bli det utan gallring eller lämplighetsprövning.

Samtidigt är det alltså tio sökande till varje plats till lärarutbildningarna i vårt grannland Finland. Detta uppmärksammades av SVT Aktuellt på tisdagskvällen.

En viktig förklaring är att statusen för läraryrket stadigt sjunker i Sverige.

"Är man en ung människa vill man ha möjligheten till karriärmöjligheter och utveckling och bra lön och arbetsvillkor", säger Metta Fjelkner i inslaget.

"Den långsiktiga trenden måste vända", säger utbildningsminister Jan Börklund.

Verket för Högskoleservice tror dock att det huvudsakligen beror på att det ännu inte är klart vilka lärosäten som ska få examenstillstånd för den nya lärarutbildningen.

I ett reportage från Finland visar det sig att den stora skillnaden är att i Finland har läraryrket betydligt högre status, med betydligt bättre arbetsmiljö och ett fokus på resultaten.

Lärarna har där stor frihet och självständighet, liksom man hade i Sverige innan kommunaliseringen av skolan.

Alltså en lärarutbildning av toppklass, kunskapsfokus, studiero med lärare som får fokusera på undervisning och på att vara lärare och inte främst på att fostra eleverna.

"Ett spännande utvecklande jobb" säger lärarstudenterna i Finland.

Detta att jämföra med den svenska lärarstudenten som var livrädd för att komma ut som lärare till skolan.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla