Kommuner oförmögna satsa på lärarna

På fredagskvällen sände SVT Aktuellt ett reportage om hur kommunerna konsekvent misslyckas satsa på lärarlönerna i grundskola och gymnasieskola. Var tredje kommun satsar inte en krona mer än de måste enligt löneavtalet. Dags att förstatliga skolan.

Publicerad Av

Ingela Gardner Sundström, moderat ordförande i förhandlingsdelegationen försökte förklara och försvara kommunernas genomklappning.

Det gick inget vidare.
Samtidigt plingar det till i mejlboxen och ett pressmeddelande från SKL dimper ner i mejlboxen. Det är tydligt att organisationen som inte har någon makt över kommunerna känner sig pressad av att lärarlönerna uppmärksammas överallt. Tidningar, radio och TV, bloggar och Twitter.

SKL säger att man tycker att “Bra lärare ska ha bra lön”. Ändå klarar man inte av att ge bra lärare bra lön. Det visar Lärarnas Riksförbund senaste undersökning, “Efterlysning Vart tog kopplingen hög måluppfyllelse för eleverna och bättre lärarlöner vägen?”

Det har inte blivit mycket av målet att förbättrade resultat i skolorna skulle leda till ett löneutfall som överstiger det garanterade lönegolvet. Istället saknas det helt koppling mellan skolresultat och högre lön.
“Nu är det kommunernas och de lokala fackliga organisationernas ansvar att tillämpa avtalet i praktiken”, säger Gardner-Sundström.
Sanningen är att resultaten ökar när man lysnar på lärarna och samarbetar för att höja resultaten. Höga förväntningar är nyckeln. Och en verklig vilja att höja lärarnas löner – rejält.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla