Lärare reagerar på arbetsgivarnas underliggande budskap

Varför tycker många lärare i grundskola och gymnasiet att SKL:s och kommunernas tal om att höja lärarlöner klingar falskt? Varför kan man även som icke-lärare känna att något inte stämmer?

Publicerad Av

Varför tycker många lärare i grundskola och gymnasiet att SKL:s och kommunernas tal om att höja lärarlöner klingar falskt? Varför kan man även som icke-lärare känna att något inte stämmer? Varför känner vi att arbetsgivaren har ett annat, underliggande, budskap?
En kommentar från en läsare till bloggen ger en förklaring:

"Blir faktiskt ledsen varje gång de säger att "Bra lärare ska ha bra lön" - budskapet som går ut mellan raderna till folk är ju att lärarna inte är bra, det är därför rimligt att vi har låg lön. Tycker det är fult populistiskt och riktar sig fegt mot alla med förakt för lärare. Lärarnas arbetsvillkor gör det dessutom ofta omöjligt att göra ett bra jobb, eller att ens göra sitt jobb i vissa fall, det är fruktansvärt orättvist.

När det pratas om "bra lärare" tycker jag däremot det är dags att se över de olika utbildningarna vi har - dessa skiljer sig oerhört mycket åt i svårighetsgrad. Syns alltför lite i lönekuvertet. En orättvisa."

Så skriver signaturen Gunvald. Tänkvärt och ögonöppnande. Och en viktig förklaring till den misstro som fortfarande finns på många håll mellan lärare och arbetsgivarna i kommunerna.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla