Tricket kommer inte att lyckas en gång till

Slutreplik i debatten om lärarföraktet. ”Det finns bara en väg att gå: Höj lärarnas löner och respektera lärarnas professionella ställning. Lägg inte energi på att försöka underminera lärarnas unika uppdrag med ansvaret för undervisningen i skolan." Taktiken att ägna sig åt arbetstiden istället för lärarlöner, kommer inte att lyckas.

I dag kan vi läsa en slutreplik på debatten om lärarföraktet i Aftonbladet. Debatten började med att Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner den 20 april fick nog och reagerade på det lärarförakt som visas från olika håll, bland annat från SKL.

I ”Nu får det räcka med lärarföraktlänk till annan webbplats” menade Fjelkner att Aftonbladets skolgranskning visar hur kommunerna trampar på lärarna.

SKL svarade i Aftonbladet den 27 april, ett svar som också skickades ut som ett press­meddelande, där SKL återigen skyller på lärarna. I ”Sommarlovet viktigast för lärarna - enligt facket” läser vi att ett ombud för Lärarnas Riksförbund under en debatt i förra årets avtalsrörelse ska ha sagt att sommarlovet var läraryrkets själ.

I dagens artikel, ”Taktiken från förra avtalsrörelsen kommer inte lyckaslänk till annan webbplats” påpekas att Sveriges Kommuner och Landstings Ingela Gardner Sundström medvetet förvränger vad lärare sagt om lärares arbetstider då hon ger sken av att lärare tycker sommarlovet är viktigare än elevernas lärande och resultat.

Metta Fjelkner skriver:

”Jag är fullt medveten att vi i Lärarnas Riksförbund under förra årets svåra avtalsrörelse fick ägna all tid åt att stoppa SKL:s försök att ta bort lärares ferietjänster och minska förtroendearbetstiden. Detta gjorde vi på uppdrag av våra medlemmar. ”

Hon anser att ”talet om lärare som skolans viktigaste resurs klingar falskt från SKL”.

”Det finns bara en väg att gå: Höj lärarnas löner och respektera lärarnas professionella ställning. Lägg inte energi på att försöka underminera lärarnas unika uppdrag med ansvaret för undervisningen i skolan.

Taktiken i den förra avtalsrörelsen med att få lärarnas företrädare ägna all kraft åt att diskutera arbetstiden och därmed slippa diskutera lärarna löner, kommer inte att lyckas en gång till.

Återstår att se om SKL förstår att det är allvar nu.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla