Läraryrket inget kall – behövs också en rejäl lön

Läraryrket är inget kall. Det är ett yrke som måste locka de bästa förmågorna och få de som är lärare i dag att prestera det bästa de förmår.

Publicerad Av

Idag har det kommit ett mejl från gymnasieläraren Monika som såg debatten i Agenda i söndags mellan Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner och SKL:s Ingela Gardner Sundström.

Monika skriver bland annat:

”Jag såg Agenda här om dagen och blev märkligt upprörd. Jag är gymnasielärare och har varit det i ca 10 år nu.

När SKL:s medverkande i studion lät påskina att en högre lön för lärarna inte skulle ge bättre undervisning blev jag arg.  Jo, högre lön skulle i alla fall göra mig till en bättre lärare!

Jag tror att både elever och föräldrar skulle ha mer hänsyn till vad vi lärare ger för buskap i skolan om vi "är något att räkna med". Idag värderar samhället många andra mindre kvalitativa yrken mer. Rent krasst, varför ska man "lyda"/ ta hänsyn till skolans budskap när de som undervisar ändå tjänar ruggigt dåligt (har låg socialstatus)?

Jag tycker inte att det är kul när mina gamla elever efter studenten blir försäljare i en "hi-tech"-butik och direkt tjänar mer än jag gör efter 5 års universitetsutbildning och 10 år i yrket, moralsänkande. Varför ska jag kämpa det där lilla extra när det jag gör inte verkar viktigt för andra utanför skolan (låg lön)?

Att undervisa, att få guida unga vuxna till att bli goda medborgare, att få se när de växer med sina uppgifter och använder nya verktyg i problemsituationer. Det är underbart men det är inte ett "kall" och det ska inte ske på bekostnad av lärarnas inkomster. Vi jobbar inte gratis vi är också människor med familjer. Många elever "verkar tro" att lärare inte har ett liv utanför skolan och tyvärr verkar Sveriges politiker och andra lönesättare också ha fastnat i den villfarna elevuppfattningen.”

Läs särskilt de sista meningarna igen. Läraryrket är inget kall. Det är ett yrke som måste locka de bästa förmågorna och få de som är lärare i dag att prestera det bästa de förmår. Ja, SKL, läs Monikas ord noggrant.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla