Uppstamp om lärarlöner

Lärarnas Riksförbund samlade lärare från hela landet för att få veta hur man ska gå vidare inför den kommande avtalsrörelsen.

Publicerad Av

Idag ägde ett historiskt förbundsråd hos Lärarnas Riksförbund rum. För första gången har en tidning, Aftonbladet med sin skolgranskninglänk till annan webbplats, följt förbundsrådet med direktsänd webb-TV.

Lärarnas Riksförbund kallar samman lärare från hela landet till ett förbundsråd för att bland annat få diskutera det akuta löneläget och presentera den nyaste statistiken över löneutvecklingen och löneläget.

* Vad vill lärarna att facket ska göra nu???
* Vilken lönenivå tycker de är rimlig???
* Hur snabbt måste lönerna höjas om de ska vilja vara kvar i yrket?
* Och hur vill lärarna att facket ska agera när SKL:s moderata företrädare nu så tydligt säger att det inte finns pengar till de riktade satsningar på lärarna i grundskola och gymnasieskola som LR kräver? (Beskedet i Agenda!)

Vittnesmålen om läget runtom i landet var dystert:

"Det ska vara skitkul att jobba, men Östersund ska inte vara löneledande". Så låter det från ansvariga politiker i Jämtand. 

Lärarnas Riksförbunds

Friedrich Heger, ordförande för LR Stud är lärare och flyttade från Tyskland till Sverige för kärlekens skull. "Och kärleken kostar mig 10.000 konor i månadslön. Så mycket förlorar jag på att vara lärare i Sverige."

"Det som "blir över" går till skolan i Norrköping." Man har inte "råd"... Efter 25 års arbete har en lärare 22.000 i lön i Norrköping.
länk till annan webbplats

I Östhammar säger ansvariga att lärare ska ta ut ledig tid istället för lön ...

I Trollhättan säger ansvariga i kommunen att: "Vi är inte så mycket sämre än alla andra ..."

Gemensamt för alla dessa lärare som beskrev läget i sina olika kommuner runtom hela landet, landade alla i samma krav:

"Skolan behöver en ny huvudman. Skolan behöver styras och driva av en instans som vill satsa på skolan. Som vill satsa på lärarna."  

Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner sa att lärarkåren är enig om att vi måste man satsa på skolan:

"Staten måste gå in och garantera de lyft som krävs för att höja lärarlöner. Kommuner klarar inte detta och vill det inte heller. Staten måste kliva in."

Sedan gjorde Metta Fjelkner ett tillägg:

"Och glöm ej friskolrorna. Därhar man haft alls chanse att höja lönerna istäklket för att dela ut till ägarna. Men där är lönerna lika usla som hos de kommunala. Detta handlar om alla lärare. Vi ,åste våga satsa på lärarna i grundskolan och gymnassieskolan.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla