Att bli sedd och bekräftad

Vad en svensklärares ord kan betyda är svårt att förutse. Läs vad orden betydde för tidningen Vi:s nya chefredaktör. Vi vet alla att det finns tusen och åter tusen berättelser och vittnesbörd om en enda lärares betydelse. Alla har vi nog mött i alla fall en lärare som har sett oss - och det kan göra skillnad för hela livet.

Publicerad Av

Idag läser vi i senaste numret av tidningen Vi om hur viktig en enskild lärare kan vara. Det är den nya chefredaktören Sofia Wadensjö Karén, som i sin krönika "En svensklärares viktiga ord på vägen" just skriver om vad hennes lärare sa till henne inför avskedet från grundskolan:

"Vad du än gör, sluta aldrig att skriva."

Sofia skriver vidare:

"Stolt tog jag emot hennes ord, hennes gåva, och bäddade varsamt in den för att inte glömma. Min glädje kunde jag ju inte visa. Inte då. Inte i en klass full av osäkra, trångsynta femtonåringar där de flesta, med skarpladdade ordgevär, väntade på minsta felsteg utanför den hårt styrda normen.

Men i dag, tjugofem år senare, vågar jag. För orden bär jag fortfarande med mig. Kraften i dem har många gånger påverkat mitt liv."

Läs hela denna vackra text om en lärares betydelse. I detta fall heter hon Britta Stjernberg- Eriksson, och var Sofias "energiska svensklärare".

"Redan ett par veckor tidigare hade hon berättat att vi skulle få ett ord på vägen, att hon gjorde så med alla sina niondeklassare. Nervösa och samtidigt förväntansfulla gick vi in på vår sista lektion med henne. Törstande efter att bli sedda. Livrädda inför att bli sedda."

Och hon avslutar:

"Vad en svensklärares avsked kan betyda för hur ett liv kan te sig är omöjligt att reda ut. Men frågan är om jag suttit just här, just nu om jag inte fått veta att vad jag än gjorde i livet, skulle jag aldrig sluta skriva."

Vi vet alla att det finns tusen och åter tusen liknande berättelser och vittnesbörd om en enda lärares betydelse. Alla har vi nog mött i alla fall en lärare som har sett oss - och det kan göra skillnad för hela livet.

Nog är lärarkåren värd både uppskattning och rimliga löner och arbetsförhållanden?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla