”Kommunerna lurar lärarna”

Bra resultat för eleverna ska ge mer i plånboken enligt avtalen för lärare i kommunala skolor. Men så är inte fallet visar Skolvärldens granskning. – Det känns som vi aldrig får lön för mödan. Vi sliter häcken av oss, men det märks inte i lönekuvertet. Det känns bittert och som ett hån, säger NO-läraren Ulla Wetterdal Wessman, Vällingbyskolan i Stockholm.

Publicerad Av

Idag läser vi nya numret av Skolvärlden, Lärarnas Riksförbunds medlemstidning. Där uppmärksammas det dåliga löneutfallet i kommunerna där man inte följer vad som överenskommits i avtalet. 

Vi läser i pressmeddelandet, Kommunerna lurar lärarna":

"Bra resultat för eleverna ska ge mer i plånboken enligt avtalen för lärare i kommunala skolor. Men så är inte fallet visar Skolvärldens granskning.

– Det känns som vi aldrig får lön för mödan. Vi sliter häcken av oss, men det märks inte i lönekuvertet. Det känns bittert och som ett hån, säger NO-läraren Ulla Wetterdal Wessman, Vällingbyskolan i Stockholm.

– I kommun efter kommun vittnar våra medlemmar om att bättre resultat inte ger högre lön. Om skolans resultat förbättras ska det märkas i lärarnas löneavtal. Allt annat är i strid med vad avtalet säger och vad kommunerna lovade i avtalsrörelsen. Jag tycker att kommunerna lurar lärarna när de inte lever upp till avtalet, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Lärarna i landets 27 bästa skolkommuner har i genomsnitt fått lägre löneökningar än lärarna i de sämsta skolkommunerna. Skolvärlden listar kommunerna efter lärarnas löneutveckling."

Läs mer på www.skolvärlden.selänk till annan webbplats


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla