Det viktiga läraryrket

Ibland öppnar sig sinnet inför en text och det är som om något väntat på just dessa ord. Idag läser vi blogginlägget "Tankens kraft" av Johan Kant och allt faller på plats.

Publicerad Av

Ibland öppnar sig sinnet inför en text och det är som om något väntat på just dessa ord.
Idag läser vi blogginlägget "Tankens kraftlänk till annan webbplats" av Johan Kant och allt faller på plats.

Det är en mycket bra text som ger insikter och borde läsas av många i dessa dagar när skoldebatten är så het. Bland annat läser vi om den mycket uppmärksammade skolgranskningen i DN och om läraryrket:

"Zaremba pekade på ett fenomen att vem som helst skulle kunna göra vilket jobb som helst. Vem som helst kunde bli rektor på en högstadieskola. SYO-konsultenter eller förskollärare, det spelade ingen roll, om man aktivt sökte ett rektorsjobb så fick man det oavsett om du hade erfarenheter och utbildning för högstadiet.

Men hur i hela världen ska en förskollärare förstå vilken intellektuell ansträngning det krävs att vara högstadielärare för ett teoretiskt ämne, om man själv aldrig har varit i den situationen? Eller vad jobbet ens går ut på? Hur ska en fritidspedagog förstå den otroliga ansträngning och energidränering som följer av att arbeta på högstadiet, om man själv aldrig har jobbat i en sådan verksamhet? Man marginaliserade högstadielärarna och tyckte inte att den kunskap som lärdes ut till eleverna var så viktig som de påstod.

Om jag ska vara riktigt ärlig så tror jag fantastiskt att de flesta människa inte kan sätta sig in i och förstå hur hårt jobb det är att vara lärare i teoretiskt ämne på högstadiet. Det gäller de flesta inom skolan värld, för att inte tala om gemene man."

Kant skriver vidare om:
"Alla dessa lärare som systematiskt utmanar elevernas tänkande. Detta är mycket svårt, men det är dessa lärare som blivit marginaliserade, det är dessa lärare som gör underverk för eleverna och det är dessa lärare som är framtiden för vårt samhälle och det är dessa lärare som ska ha en fet löneökning. Dessa lärare finns i många ämnen, även om jag har använt mig av NO- och SO-ämnen i mina exempel på begrepp, så finns dessa lärare i de flesta ämnena. Och det är dessa lärare som vi måste vara rädda om och värna om."

Och så:
"Vi behöver också lyssna på de lärare som står för detta, ge dem utrymme, värna deras integritet och möjlighet att fortsätta vara ”jobbiga” mot eleverna, för det är jobbigt att tänka."

Vackra kloka ord om läraryrket. Det viktiga riktiga läraryrket.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla