Efter stormen på Tolvåkerskolan: ”Ansvariga på kommunen borde be om ursäkt”

Situationen på den så omtalade Tolvåkerskolan i Löddeköpinge i Kävlinge kommun sägs vara på väg att långsamt förbättras. Alltså den skola där vissa klasser har fått byta lärare mer än femtio (50!) gånger under sin högstadietid. Den skola där arbetsledningen kollapsade. Den skola där föräldrarna krävde att staten skulle tvångsförvalta skolan.

Publicerad Av

I en artikel i Sydsvenskan, ”Lärarna återfår kraften” uppges läget vara bättre. Rektorn har bytts ut - ännu en gång - och man försöker se framåt.

Tidningen har läst intervjuer och enkäter som gjorts med anställda på Tolvåkerskolan efter den mycket omskakande tiden som gjorde att skolans kris till slut blev en riksangelägenhet.

Lärarna som farit mycket illa – liksom eleverna – börjar nu se mer positivt på situationen. Men fortfarande är man mycket kritisk till kommunens tidigare agerande.

En lärare säger rent ut det många nog har tänkt:

”Ansvariga på kommunen borde be om ursäkt för det som hänt.”

Och ännu är inte sista ordet sagt. Kravet på tvångsförvaltning har inte försvunnit och Skolinspektionen ska återkomma. Efter deras förra besök fick skolan och kommunen en respit. Nu måste läget förbättras varaktigt.

Kanske ingår då just en ursäkt i det som behöver göras för att långsiktigt reparera det skadade förtroendet?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla