Läraruppropet sprider sig

Något håller på att hända i Sverige. Lärarna säger ifrån. Oavsett om det är ett uppror eller ett upprop är det klart är att lärarna har fått nog. Först såg vi demonstrationerna i Helsingborg där lärarna protesterade högljutt.

Publicerad Av

Och snart följer nya demonstrationer i Västerås och Uppsala den 30 maj. I även i Östhammar protesterarlänk till annan webbplats man mot nya nedskärningar. Där gör lärarfacken och Kommunal gemensam sak och lämnar in en protestskrivelse till Östhammars kommun.  

I Arvidsjaur har lärarna varit ute i media och diskuterat löneutvecklingen i kommunen. Arvidsjaur är en kommun som kommit i topp i olika kvalitetsmätningar på senare år. Man kom på plats 1 i Lf:s mätning 2010 och SKL:s mätning 2011 samt på plats 2 i LR:s mätning 2011.

Återigen ser lärare att lönepåslaget inte speglar måluppfyllelsen.

I Lund riktar Lärarnas Riksförbund skarpa skrivelser till politikerna om måluppfyllelse och löneutvecklig. Man agerar i tidningar och intervjuades i TV.

I Halmstad ska Lärarnas Riksförbund uppvakta politikerna och kommunalråden.

Vi ser att lärarnas protester sprider sig. Det diskuteras och debatteras på Twitter med #lararuppror och #skollyftet. Det bloggas och protesteras. Det demonstreras och politiker uppvaktas.

Nyligen kunde vi följa Lärarnas Riksförbunds ”uppstamp” som var en uppstart och ett uppstart inför nästa avtalsrörelse på Norra Latin i Stockholm. Då samlades lärare från hela landet och reagerade på de alltför låga lärarlönerna.

Detta var bara några axplock av det som händer över hela landet idag.

Tankarna går till en av Leonard Cohens största hits på senare år, ”First we take Manhattan”.

Delar av texten tycks rentav handla om just läget i den svenska skolan efter tjugo år av kommunalt huvudmannaskap och ett havererat arbetsgivaransvar.

”They sentenced me to twenty years of boredom
For trying to change the system from within”

Läs Cohens text och tänk dig att detta är en lärare som talar till sitt kommunalråd eller kanske SKL:s representant och inser att det är slut på tigandets tid:

”Ah you loved me as a loser, but now you're worried that I just might win
You know the way to stop me, but you don't have the discipline
How many nights I prayed for this, to let my work begin
First we take Manhattan, then we take Berlin”


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla