Lärarna demonstrerar

Idag demonstrerar lärarna i Uppsala och Västerås för högre lärarlöner och bättre löneutveckling för de högst utbildade lärarna.

Publicerad Av

Idag demonstrerar lärarna i Uppsala och Västerås för högre lärarlöner och bättre löneutveckling för de högst utbildade lärarna.

Vi läser och hör på Sveriges Radio P4länk till annan webbplats om demonstrationen i Västerås i dag. En av initiativtagarna är matematikläraren Gunilla Cedlöf, lokalombud för Lärarnas Riksförbund, på Carlforsska gymnasiet. Hon berättar om låga löner, stora klasser och slutkörda kollegor:

”Det fungerar inte längre. Vår arbetssituation är helt omöjlig!”

I Uppsala har man laddat länge inför dagens och kvällens aktion, som vi kan läsa om i dagens UNTlänk till annan webbplats. Lärarna kräver 10 000 kronor mer i lön. Idag möter de först politikerna på väg in till kommunfullmäktige. Själva lärarmanifestationen hålls vid fyratiden utanför Konserthuset i Uppsala.

”Vi har gjort våra plakat och har också flygblad att presentera för våra fullmäktige­ledamöter”, berättar Björn Sundin för Upsala Nya Tidning. Han är biträdande kommunombud i Lärarnas Riksförbund och lärare i matematik och kemi. Hans budskap är tydligt och det som förbundet för ut i hela landet:

”Vi vill få upp ögonen på kommunfullmäktigeledamöterna. Vi vill lyfta lönefrågan och visa den dåliga löneutvecklingen. Att lönerna inte har höjts är kommunens fel. Kommunen har diskvalificerat sig och är ingen bra arbetsgivare.”


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla