Vill arbetsgivarna ge lärarna högre löner – om sanningen ska fram?

Kan det bli låten, ”Får vi högre löner då?”, som kommer beledsaga lärarnas kamp för högre löner? Detta musikaliska inlägg i debatten om lärares löner är värd att lyssna på. Lite humor och musikalitet hjälper.

Publicerad Av

Det är verkligen är modigt och bra gjort av denne lärare, Kristina Skafvenstedt på Svandammsskolan. Och hennes text säger något om samhällets märkliga syn på lärarkåren.

Man kan fråga sig vilka krav det egentligen är som lärarna ska klara av? Ska de vara jasägare med duracellbatterier? Och finns det någon gräns för hur mycket som kan läggas på denna kår? Om sanningen ska fram?

Ja, när man lyssnar på originallåten, ”Om sanningen ska framlänk till annan webbplats” av Eric Amarillo, årets sommarplåga enligt Aftonbladet, så kan man fortsätta fundera. Vill arbetsgivarna i skolan ha personer som utplånar sig själva?

Något säger mig tyvärr att även om lärarna levererar allt det som Kristina sjunger om så blir inte lönen högre. Inte så länge som SKL och dagens huvudmän får bestämma.

Därför är det bästa som kan hända att de som misslyckats med att satsa på lärarna under så lång tid ställs till ansvar och byts ut. Och sedan gäller det att se framåt.

Ansvariga politiker och skolhuvudmän har under lång tid talat om att lärare ska ha högre lön. Sedan har det ändrats till att ”duktiga” lärare ska ha högre lön. Men hur går det att hitta dessa duktiga lärare? Ja, de säger att de inte hittar några.

Hur ska man annars tolka att arbetsgivarna inte lyckats ge högre lön till de lärare som lyckas väl? De får snarare lägre lånepåslag än andra!

Nu räcker det med de falska läpparnas bekännelse om hur viktiga lärarna är. Det räcker med alla nya svepskäl som man använder för att (inte) ge lärarna högre lön.

Låt oss istället lyssna och sjunga med i Kristinas låt. Kombinationen musik, skratt och humor förenat med allvar kan mobilisera. Det ska inte underskattas.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla