Skolan i Fokus

Tidningen Fokus gör ett intressant nedslag i skolan och förutspår att skola och utbildning blir den heta frågan i nästa riksdagsval.

Publicerad Av

Tidningen Fokus har ett skoltema i nya numret 2011-23. Det är välkommet.

Särskilt läser vi den den politiske reporter Torbjörn Nilssons text. Han slår (som vanligt) huvudet på spiken när han analyserar skolans roll i inrikespolitiken och förutser att politikerna kommer göra detsamma som väljarna nästa riksdagsval och sätta skolan högst på dagordningen.
I "Skolan smäller högre än jobblänk till annan webbplats" skriver han bland annat om det som den moderate finansministern Anders Borg gjorde på Moderaternas kommunmöte i Karlstad början av maj. Det var då Borg sa:

" Vi måste ha kraft och mod att prioritera det viktigaste: skolan och utbildningen."

Han sa också:

"Kunskap i skolan är vårt uppdrag och ni har lika stort ansvar för det som Jan Björklund. Det är bara om ni som kommunpolitiker ute i varje kommun står upp för kunskapsskolan som detta kommer lyckas. Där har ni ett viktigt uppdrag!"
Torbjörn Nilsson berättar om hur det i veckor efteråt "tisslades" om att Borg pratat som vore han Fredrik Reinfeldt. Men hans budskap var ju solklart för den som ville lysssna. Som Nilson formulerar det: "att skolpolitik kan bli lika viktigt som sunda statsfinanser och arbetslinje när tredje söndagen i september 2014 nalkas. Eller viktigare."
Nilsson gör en annan intressant iakttagelse om skoldebatten:

"Det vilar en gåta i den här vårterminens uppeldade seminarium om skolan. Om nu journalister, politiker och övriga förståsigpåare anser att problemen i skolorna är så akuta, varför har ingen slagit på stortrumman förr?"
Han konsaterarar att den stora vallokalsundersökningen visar att 54 procent av de tillfrågade väljarna ansåg att skolan var viktigaste frågan. 53 procent sa sysselsättningen, 53 sa ekonomin.
Nilsson slår återigen huvudet på spiken när han skriver:  

"Det som hände den här vårterminen var att skolfrågan slog sig lös ur Björklunds grepp. Folkpartiet tappade initiativet. Björklunds namn nämndes ideligen, men det var inte han som satte agendan. Den här gången handlade diskussionen om något mer än flum mot ordning och reda. Debatten vreds från det lilla partiet till de två stora."
Fokus ägnar sig också åt att göra ett nedslag i skolans verklighet och jämföra olika skolor och kommuner. För skillnaderna är ju mycket stora i svensk skola.
Det kan vi läsa om i artikeln "Klasskillnadlänk till annan webbplats" och även i reportaget där tre svenska skolor porträtteras, "Tre skolor, tre världarlänk till annan webbplats". Intressant.
Tidningen har har besökt välmående Myrsjöskolan i Nacka, den traditionella Granbergsskolan i Bollnäs och individualistiska friskolan Vittraskolan i Södertälje.
Det är talande skillnader. Och ett intressant nedslag av Fokus.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla