Fjelkner välkomnar Fridolins inbjudan till samtal om lärarlöner

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund välkomnar Gustav Fridolins (MP) initiativ till samtal om hur statliga medel ska kunna öronmärkas till skolan och specifikt till lärarlöner.

Publicerad Av

- Jag pratar gärna med Miljöpartiet om detta, säger Metta Fjelkner. Det är mycket välkommet att Gustav Fridolin vill öka den statliga finansieringen av skolan driva frågan om öronmärkta pengar för lärarlöner.  Ju fler politiska partier och andra aktörer som inser detta, desto större blir utsikterna för framgång, menar Metta Fjelkner.
Kommunerna har sedan kommunaliseringen av skolan ansvarat för finansieringen och för att sätta lärarnas löner. Men lärarna har förlorat på detta och halkat efter ordentligt i lönekurvan jämfört med andra akademiska grupper. Nyligen stod det även klart att just lärare i grundskolan och på gymnasiet har sämre löneutveckling än andra kommunalt anställda.
- Det är inte hållbart att göra läraryrket till ett låglöneyrke. Det krävs ett statligt agerande för att höja lönerna och därmed också kvaliteten i undervisningen. Att nu Miljöpartiet vill att staten ska ta ett ansvar för lönebildningen är både ansvarsfullt och klokt, säger Metta Fjelkner.
Stödet för satsningar på skolan syns tydligt och kraven på högre lärarlöner framförs på många håll. Även regeringen har öppnat för att man på något vis kommer satsa riktade pengar till kommunerna för att säkra högre lärarlöner. Både finansminister Anders Borg och utbildningsminister Jan Björklund har aviserat att det kommer statliga satsningar.
- Vi har höga förväntningar om att löftena ska bli verklighet. Lärarnas status och lön behöver höjas. Idag väljer duktiga ämneskunniga och lämpade människor bort läraryrket. Det i sig borde vara ett starkt incitament för att komma tillrätta med lärarlönerna, säger Metta Fjelkner.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla