Lärarnas opinionsarbete i Almedalen

Att ta plats under den centrala veckan under året för alla organisationer och opinionsbildare, Almedalsveckan i Visby i juli, är mycket viktigt. Det lyckades Lärarnas Riksförbiund med. Här kommer en summering av Lärarnas opinionsarbete i Almedalen.

Publicerad Av

Att ta plats under den centrala veckan för alla organisationer och opinionsbildare, Almedalsveckan i Visby i juli, är mycket viktigt. Det lyckades Lärarnas Riksförbiund med – som vanligt..

På måndagen började nyhetsveckan med Lärarnas Riksförbund stora opinionsundersökning av synen på statlig skola som SVT:s Rapport uppmärksammade i ett nyhetsinslag, ”Svenskar vill förstatliga skolanlänk till annan webbplats”.

TT och övriga medier följde efter och berättade om att svenska folket blivit ännu mer positiv till statlig skola. Nu finns det inte bara en kompakt majoritet för ökat statligt ansvar för skolan och ökad statlig finansiering. Nu vill en majoritet av svenska folket också att skolan faktiskt ska förstatligas.

Detta debatterades bland annat på debattsajten Newsmill där professor Lars Pålsson Syll skrev en debattartikel ”Märkligt att bara fp vill förstatliga skolalänk till annan webbplats”. Han reagerade på att de politiska partierna ännu inte redo att driva frågan om ett återförstatligande av skolan. Endast Folkpartiet vågar löpa linan fullt ut och propagera för en statlig skola. Nyligen har också Sverigedemokraterna tagit ställning för statlig skola.

Frågan om statlig skola diskuterades även på måndagskvällens premiärsändning av SVT Debatt från Almedalenlänk till annan webbplats,
Där deltog Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner tillsammans med ordföranden i utbildningsutskottet Margareta Pålsson, samt miljöpartiets nyvalda språkrör Gustav Fridolin, som vill satsa mer resurser på skolan. Dessutom deltog författaren Björn Ranelid i samtalet om skolan.

På onsdagen presenterade så Lärarnas Riksförbund och elevorganisationen Seco i Svenska Dagbladet veckans andra skolnyhet. I ”Elever efterlyser mer matte, engelska och svenskalänk till annan webbplats” berättades om att eleverna vill ha mer tid med kärnämnen i skolan. Ämnen som just matematik, engelska och svenska.

Veckans tredje stora skolnyhet hade inte Lärarnas som avsändare. Det var utbildningsminister Jan Björklund som på fredagsmorgonen släppte nyheten till Ekotlänk till annan webbplats att regeringen tillsätter en utredning för att se över möjligheter att stoppa att dåliga friskolor att ta ut vinst. Metta Fjelkner kommenteradelänk till annan webbplats och välkomnade utredningen.

Samtidigt var den andra fackliga organisationen, Lärarförbundet, Lf, flitiga och synliga med klisterlappar på hyrcyklar och med en monter i Visby berätta om lärarnas berättigade krav på höjda löner. Lf, kallades i Visby för  ”Lärarnas Riksförbunds komplement” av Martin Ådahl, vd för Centerns fristående tankesmedja Fores. Man gjorde också stora satsningar på en säkerligen kostsam bilaga i Dagens Nyheter och på att sända webb-tv i den nystartade Lärarkanalen.

Kanske kan detta bli en fruktbar framtida uppdelning mellan LR och Lf? Den ena gör de skolpolitiska utspelen och opinionsbildningen, medan den andra satsar på att genom reklam och marknadsföring synas.

Denna arbetsfördelning gör att det mer fokuserade och tydliga LR samspelar med det bredare och mer diversifierade Lf. På så vis kan lärarna i grundskola och gymnasieskola lyftas, medan branschen skolan också kan höja sig.

Skolan var också framträdande i politikernas tal i Almedalen. Miljöpartiets Gustav Fridolin tallänk till annan webbplats handlade så gott som enbart om skolan på söndagen. Alla partiledarna nämnde skolan och lärarnas betydelse. Såväl i  Fredrik Reinfeldtstallänk till annan webbplats som i Håkan Juholts tal länk till annan webbplats.

För tredje gången hade alltså Lärarnas Riksförbund nominerats av tidningen Resumé till utmärkelsen Årets Lobbyist. Inte heller denna gång togs priset hem, trots att beslutet som lett till nomineringen är den nya lärarlegitimationen som klubbades under våren av Riksdagen och nu verkligen genomförs.

Den lobbykampanj som iistället belönades på onsdagskvällen i Villa Muramarislänk till annan webbplats var istället krögaren Mats Eriksson och Sveriges Hotell och Restaurang vilka arbetat för en sänkning av restaurangmomsen, som regeringen vill se, men som ännu inte beslutats.

Vi gratulerar, men ändock var årets Almedalsvecka en stor framgång för Lärarnas Riksförbunds opinionsarbete, men också en framgång för skolan och lärarna.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla