Så njuter jag av bok- och biblioteksmässan

Njuter av bok- och biblioteksmässan. Jag måste erkänna att det hela överträffar mina förväntningar. Jag kom nyss från ett knökfullt seminarium som Lärarnas Riksförbund arrangerade om vikten av språkkunskaper. Många av dem som satt i publiken var själva språklärare.

Panelen bestående av bland andra Håkan Nesser, Metta Fjelkner och min egen gamla tysklärare Tomas Marten (som nu är studierektor på Linnéuniversitetet i Växjö) som debatterade det faktum att allt färre läser tyska i skolan. Det är en halvering på drygt tio år. Det måste finnas sätt att göra eleverna mer motiverade att läsa språk. Det nya merit­systemet är ett sådant exempel.


Mässan är ett ställe där man springer på intressanta personer, som man antagligen aldrig skulle ha träffat annars. Bland annat talade jag med Ann Olivecrona, en spännande kvinna som är aktuell med boken ”Mitt Afrika”. Just nu bor hon i Kenya och har ägnat sitt liv åt att stoppa den illegala handeln med människans närmaste släkting. Vilken drivkraft!


I morgon kommer Björn Ranelid till mässan och då lanseras boken ”Kloka tankar, vackra ord” som är aforismer och metaforer skrivna av elever i Sveriges skolor. Björn Ranelid har skrivit ett mycket vackert förord. Missa inte denna!


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla