Återupprätta respekten för lärarnas professionalism

Lärarnas Riksförbunds undersökning nyligen visade att det är viktigt att lärarna måste få tillräckligt mycket lugn och ro till att förbereda lektioner, rätta prov och så vidare.

Publicerad Av

I P1 morgonlänk till annan webbplats debatterades huruvida storbankerna ska få komma och hålla i undervisningen kring privatekonomi. Det kan säkert finnas tillfällen då olika samhällsaktörer - ibland även företag - kan få komma och tala direkt till eleverna i skolan. Men då är det viktigt att det sker utifrån en bedömning och under förutsättningar som läraren sätter upp, där det finns en pedagogisk poäng med ett sådant inslag.

Samtidigt presenterar KD-ledaren Göran Hägglund nya tankar kring ordning och reda i skolan på DN debattlänk till annan webbplats idag. Det är förvisso viktigt att lärarna får en bättre arbetsmiljö. Det visade LRs stora undersökning nyligen. Men då är det det som ska stå i fokus: att lärarna - för att kunna göra ett professionellt jobb - ska kunna få tillräckligt mycket lugn och ro för att kunna förbereda lektioner, rätta elevuppgifter och så vidare.

Man ska också vara försiktig med politiska löften som ges i opposition. De tenderar att bli mindre generösa när man väl sitter vid makten. Men Metta Fjelkner välkomnar i DN i dag ändå S i Stockholms skuggbudgetförslag på höjda löner och mindre administrativa uppgifter åt lärarna. Pengarna i skuggbudgeten räcker inte långt om man menar allvar med att lärarnas löner behöver höjas med 10 000 kr i månaden, men att mer pengar öronmärks är i alla fall ett första steg. Nu har alliansen i landets största kommun möjlighet att ge samma - eller ännu bättre - besked. Också det vore att visa respekt för lärarnas professionalism och viktiga roll i samhället.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla