Kommersiella “certifieringar” osäkra och undergräver lärarlegitimationen

Sveriges Radios Studio Ettlänk till annan webbplats tog i går kväll upp ett angeläget ämne: de privata så kallade lärarcertifieringsföretagen. De säljer osäkra "certifieringar" till lärare - samtidigt som den stora nationella lärarlegitimationen håller på att implementeras runt om i landet.

Publicerad Av

Det är viktigt att stärka kvalitetskontrollen av undervisningen - för elevernas möjligheter att nå kunskapsresultaten, men också för att höja statusen och stärka respekten för lärarnas yrkeskunnande. Men de kommersiella aktörernas olika erbjudanden skapar en osäkerhet kring vad det är som gäller, och undergräver därmed det viktiga, likvärdiga, jämförbara och kvalitetssäkrade lärarlegitimationsarbete som nu sker.

Lärarförbundets ordförande hade i Studio Ett möjlighet att tydliggöra allt detta på bra sätt. Det gick väl "sådär". Nu driver LR och Metta Fjelkner frågan vidare istället - och kräver länk till annan webbplatsatt utbildningsminister Jan Björklund och riksdagens utbildningspolitiker står upp för den viktiga lärarlegitimationen, och verkar för att den inte undergrävs av dessa privata osäkra så kallade lärarcertifieringar.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla