Tredje stora mediegranskningen av den o(lik)värdiga skolan

Efter Sveriges Radios stora novembersatsning "Den orättvisa skolanlänk till annan webbplats" och URs eminenta "Världens bästa skitskola" är det nu Expressen som idag - på löpet, förstasidan och flera sidor inne i tidningen - granskar bristen på likvärdighet och de stora problemen i den svenska skolan.

Publicerad Av

Det är lätt att uppröras över att en enskild skola eller kommun nu "hängs ut" för att man är "Sveriges sämsta skola". Men det får man vara beredd på när media granskar bristen på likvärdighet. Istället för att uppröras över det, borde fler uppröras över att riksdagen inte förmår att se över kommunaliseringen och skapa en bättre, tydligare och starkare styrning av den svenska skolan - för ökad likvärdighet och höjda kunskapsresultat.

Det blir allt mer tydligt att massmedia nu tar det ansvar för att utvärdera och peka på bristerna i den svenska skolan efter kommunaliseringen som staten borde ha tagit för länge sedan. Frågan till regeringen kvarstår: när kommer den statliga översynen av kommunaliseringen? Och hur säkerställer man att utredningen vare sig får allt för begränsade direktiv, eller begravs i en långbänk?

Lotta Gröning sätter fingret på grundproblemet, att kommunpolitikerna som ansvarar för skolan alla har olika uppfattning om hur mycket man ska satsa på den, vilken ambitions­nivå man ska ha, vilken inriktning den ska ha, och vilka förutsättningar lärare och elever ska ha för att kunna nå kunskapsresultaten.

Varje redaktion med självaktning borde ta efter Expressen, Sveriges Radio och UR och granska bristen på likvärdighet och de sjunkande kunskapsresultaten i den svenska skolan. Det skapar levande exempel - "kött och blod" - bakom statistiken om problemen med brist på likvärdighet och sjunkande kunskapsresultat i den svenska skolan.

Frågan om bristen på styrning och en bättre huvudmannaskap för skolan puttrar runt om i landet, bland annat i en eminent artikel i Norran. Fler sådana inlägg!

/Daniel


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla