Nominera till Innovativa lärarpriset 2012

Innovativa lärarpriset visar att det finns många framstående och innovativa lärare i Sverige.

Publicerad Av

Även om vi ofta uppmärksammar problem och brister i skolan så bör vi också lyfta fram det positiva. Men det är ju så att hälsan tiger still. Det är ingen nyhet när skolan fungerar väl, när lärare lyfter sina elever och hjälper dem fram till nya kunskaper och insikter.

Därför är det roligt att få tillfälle att uppmärksamma några av alla de kompetenta och skickliga lärare som finns i vårt avlånga land.

Men för årets lärarpris börjar det bli bråttom. Nu är det sista chansen att nominera tävlande i Årets Innovativa Lärare. Senast den 16:e februari måste nomineringarna vara inskickade.

De lärare som vågar tänka nytt för att hjälpa sina elever utvecklas tycker vi ska belönas. Därför finns tävlingen Årets Innovativa Lärare (”Worldwide innovative teacher awards”). För nionde året i rad delar Microsoft tillsammans med Lärarnas Riksförbund ut priset i mars 2012.

Syftet med priset är att lyfta fram duktiga lärare och lärarstudenter och synliggöra det innovativa pedagogiska arbete som sker varje dag i klassrummet. Vinnarna får en resa till Portugal den 20-23 mars 2012 och representerar Sverige i den europeiska finalen.

Och det har gått väldigt bra för de svenska lärarna i den internationella tävlingen. 2011 belönades tre lärarteam, dels för CSI-inspirerad undervisning (Kara Barker-Åström och Roger Lister), samt it-mentorer (Bettina Drake) respektive undervisning baserad på samarbete via datorer redan i första klass (Carina Ehn).

Ett av teamen - Kara Barker-Åström och Roger Lister - gick vidare hela vägen till världsfinalen där de kom på en tredje plats och kan nu kalla sig en av världens mest innovativa lärare.

Tidigare år har också svenska lärare hamnat väldigt högt upp.

2010 belönades mattecoacher på nätet (Stefan Knutsson), IKT-undervisning med bland annat robotar (Anna Karlsson) och en svensk-spansk blogg (Ricardo Rodriguez).

Anna Karlsson, NO-lärare på Viktor Rydbergs Samskola, tog också hem segern i den europeiska finalen i Berlin. Och under Worldwide Innovative Education Forumlänk till annan webbplats belönades hon med tredje platsen i världsfinalen i Kapstaden och därmed kan även hon officiellt kalla sig för en av världens mest innovativa lärare.

2009 belönades entreprenöriell matematik (Fredrik Berg), det fiktiva projektet Staden (Anders Kalat) och "det papperslösa klassrummet" (Anna Ljungqvist).

Så ta och se dig om - och nominera lärare som du tycker förtjänat att kallas innovativa lärare!


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla