Språkkonstnär och lärare väcker känslor

Idag läser vi i Svenska Dagbladet att en skribent menar att ”Ranelid lyckades ta död på festenlänk till annan webbplats”. Men Ranelid tar knappast död på Melodifestivalen som han deltog i tillsammans med Sara Li – och där de till mångas förtret lyckades gå vidare till finalen i Globen … Det är ju SVT själva som vill fortsätta utveckla festivalen och göra den mer underhållande för större grupper. Och det lyckas de med.

I Dagens Nyheter läser vi idag att ”Björn Ranelid ska bli svensklärare i tvlänk till annan webbplats”. Det är välkända namn som står bakom produktionen. Programmen produceras av Lucas Moodysson (en av landets mest välkända regissörer) och Jesper Ganslandt (som gjort ”Farväl Falkenberg” och ”Apan”) tillsammans med Jesper Kurlandsky. Serien ska regisseras av Robert Ek.

Och denna i sann mening lärarserie får sin ”välsignelse” av Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner. Nyss gick hon förbi mitt rum och sa:

”Men vad kul! Med sin gedigna lärarbakgrund är Björn en utmärkt person som vågar föra fram behovet av ett begripligt och vackert språk som når fram. Under alla år som yrkesverksam lärare har han varit medlem i Lärarnas Riksförbund och idag tillhör han vår Utbildningsakademi. Det är uppfriskande med den debatt han väcker var han än går fram…”

Lärarnas Riksförbund delar sedan några år tillbaka ut Björn Raneli- prisetlänk till annan webbplats. Den är en del av tävlingen KLOKA TANKAR, VACKRA ORD som vill inspirera lärare och elever att träna sig i konsten att skapa aforismer och metaforer för att uttrycka sina tankar och känslor.

Som det står skrivet:

”Det räcker inte alltid att bara kunna uttrycka sig i tal och skrift. Man måste också kunna uttrycka sig vackert. Den som kan uttrycka sig på ett vackert språk har alltid en fördel i sina relationer: hemma, på arbetsplatsen, i föreningslivet, i sitt samhällsengagemang. En aforism eller en metafor kan värma hjärtan, öppna dörrar, övertyga hjärnor och kittla sinnen. Den som kan krydda sitt tal eller sin skrift med en välvald aforism eller metafor skapar respekt och förtroende för sig själv, sin känsla och sin ståndpunkt.”

Nu kan man också tävla om Björn Ranelid-prisetlänk till annan webbplats och få en bok som present.  Om du är med och tävlar innan den 15 mars så får du boken "Kloka tankar, vackra ord" innehållande elevers egna aforismer och metaforer.