Förtroende för lärare står sig

Lärare har större förtroende än ekonomer hos svenska folket. Det visar årets upplaga av Förtroendebarometern 2012länk till annan webbplats.

Publicerad Av

Idag är det en intensiv aktivitet i sociala medier där de som ligger bra till på listorna gläds, medan de som inte gör det tiger still.

Undersökningen har stor trovärdighet eftersom professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull ansvarar för den. Genom MedieAkademin vid Göteborgs Universitet har man sedan 1997 mätt svenska folkets förtroende för samhällsinstitutioner, politiska partier, medier, varumärken/företag och ledare.

I undersökningen understryker Holmberg och Weibull att i ett kunskapssamhälle som det svenska är förtroende ett centralt fenomen. De institutioner, organisationer, medier eller ledare som åtnjuter högt förtroende har ett försteg.

Högst av samhällsinstitutionerna hamnar topptrion Universiteten och högskolorna, 64, därefter Sjukvården, 56 och Riksbanken, 54.

Sjuksköterskor och läkare är yrkesgrupper som placeras högst på förtroendebarometern, 84 respektive 79 på förtroendeindexet. Men inte långt efter, som åttonde yrkesgrupp finner vi lärare på index 61. Förtroendet för lärarna står sig, de ligger före såväl advokater, 57, som präster, 49. Ekonomer hamnar på index 39. Men längst ner hamnar journalister, på index 24.

Vidare noterar vi att fackföreningarna som samhällsinstitution hamnar på den högsta siffran sedan mätningarna påbörjades. Nu ligger Facket på index 35. Före Storföretag, 28, Dagspressen och Bankerna, båda på 24. EU-kommissionen hamnar på index 21. Och Politiska partierna på 18.

Allra lägst av alla i Förtroendebarometern hamnar dock ett parti, Sverigedemokraterna, index 7.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla