Svenska lärare mest innovativa i Europa

Så har de lyckats igen. I går vann svenska lärarelänk till annan webbplats återigen i den prestigefulla tävlingen om årets mest innovativa lärare i Europa. De utsågs i måndags till de mest innovativa i Sverige och reste därefter till Lissabon för att dela i Europatävlingen.

Det var samarbetsprojektet ”Svenskcoach på nätet” mellan Jessica Löfström på Stockholms universitet och Fatima Lasfirare på Stockholms stad, som i samarbete med Microsoft utvecklat det arbete som utsågs till ”Runner up” i kategorin för mest innovativa tekniska användning för lärande.

Projektet knyter till sig lärarstudenter som sedan hjälper ensamkommande flykting­ungdomar med läxläsning via en chat. Bidraget ska nu tävla i världsfinalen i Aten i november.

Lärarnas Riksförbunds andre vice ordförande, och tillika jurymedlem, Bo Jansson, konstaterar att: ”Konkurrensen var stenhård.”

Men de svenska lärarna vann alltså, återigen!

Det brukar gå bra för de svenska lärarna i tävlingen. Läs mer om tävlingen och resultaten här.

Tänkvärt och upplysande är att den som anordnar seminarium där man frågar sig om Sverige har världens sämsta lärare, alltså tidningen Dagens Samhälle, också ägs av SKL, som representerar Sveriges skolhuvudmän och dominerande arbetsgivare för lärarna.

Kanske är det stället så att Sverige har några av (många av) världens bästa lärare, medan den svenska skolan har världens sämsta huvudmän? Frågan går knappast att undvika längre …