Företag vill öka lärares motivation

För några dagar sedan kunde vi läsa i tidningarna om ett märkligt fenomen.

Publicerad Av

Där beskrevs hur de lärare som vill ska kunna köpa sig högre lönlänk till annan webbplats. TT berättade att för 5 000 kronor ska lärare i Jönköpings kommun kunna få en särskild kvalitetsstämpel, en meritering, något som i sin tur kan ge högre lön, skriver Jönköpings-Posten.

Vidare läste vi:
”Det är företaget Skolporten som lanserar tjänsten och kommunen har sagt ja till samarbete. Kommunen betalar en del, men läraren får också betala. Företaget ska, via ett systerbolag, följa lärarens arbete. Om det håller måttet får läraren en meritering. Facket tycker det är orimligt att betala för en chans till löneökning.”

Vi undrade om detta är en ny produkt från Skolporten, som slagit fel? Sånt kan ju hända. Och frågan inställer sig också hur motiveringen för denna tjänst ser ut?

Idag kunde vi så läsa ett pressmeddelande som försökte sprida ljus över det hela. Det kom från företaget Arete Meritering, som står Skolporten nära och där Skolportens grundare Per Reinolf är ansvarig.

Där står det att kostnaden för den enskilde läraren är "enbart ett förslag som baseras på tanken att deltagaren, genom att själv bekosta en liten del, får en ökad motivation till att genomgå hela meriteringsprocessen."

Man påpekar också att Arete Meritering är ett fristående bolag som inte ägs av Skolporten.

Det hade dock varit intressant att också i pressmeddelandet få läsa mer om tanken bakom företaget och dess meriteringssystem som man alltså vill sälja till kommunerna. Och låta lärarna delbekosta.

I Jönköping är lärarna lite undrande kring Aretes satsning. Det första steget i meriteringen kostar 900 kronor för den enskilde läraren, det andra kostar 4 100 kronor.

"Man kan ju tycka att det rent principiellt borde vara arbetsgivarna som ska stå för fortbildningen, säger Börje Hillfelt, ombud för Lärarnas Riksförbund i Jönköping.

"Det har också varit väldigt bråttom för att Jönköpings kommun ska ansluta sig till detta i första vändan. Vi har väldigt många frågetecken kring hur meriteringen ska göras, och vi är tveksamma till detta. Men samtidigt vill vi inte heller säga nej till möjligheten till att få karriärvägar för våra medlemmar."

"Tyvärr ser vi också att kommunen samtidigt inte har några vettiga villkor för mentorer för nyanställda och för introduktionsperioden för lärarlegitimationen. Det är beklagligt", säger Börje Hillfelt.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla