Grundskoleboken ute i debatten

I Dagens Nyheter kunde vi redan i söndags läsa Per Thullbergs debattartikel, ”Det är dags att förstatliga den svenska grundskolanlänk till annan webbplats", som vi skrivit om på flera håll i bloggen. Den bygger på hans kapitel i boken och det är hans slutsats efter att som GD för Skolverket noga följt skolans resultatförsämringar under hela 00-talet.

Publicerad Av

I Svenska Dagbladet i dag läser vi Metta Fjelkners debattartikel, "Lagstifta om mindre skolklasserlänk till annan webbplats", som renodlar ett av budskapen i hennes kapitel i boken.

I Göteborgs-Posten läser vi Gustav Fridolins debattartikel, "Den krokiga bildningsresan", där han förordar stora satsningar på skolan som ska bygga på lust till kunskap och vara mer öppen och med möjlighet till omval och nya inriktningar.

I Aftonbladet läser vi Lotta Edholms debattartikel, "Gör förskolan obligatorisklänk till annan webbplats", som menar att för att bättra på skolelevernas kunskaper borde förskoleklassen bli det första året i den obligatoriska grundskolan. Likaså borde det sista året i förskolan göras obligatoriskt. Dessutom menar Edholm att föräldrarnas attityd borde förändras. Skolan och utbildningen måste värdesättas högre och sättas före fritidsaktiviteter och semestrar under skolterminerna.

I Upsala Nya Tidning, UNT, läser vi Lena Hjelm-Walléns debattartikel, "Lärarens förlorade statuslänk till annan webbplats", där hon bland annat menar att den ständiga kritiken av skolan sänker lärarnas status. Vilket bland annat leder till att för få söker sig till lärarutbildningar.

Och i Dagens Samhälle läser vi idag Bo Sundblads debattartikel, "1980 års läroplan sänkte den svenska skolanlänk till annan webbplats", där han menar att det är en etablerad vanföreställning att dagens skolproblem har sin orsak i kommunaliseringen av skolan. Den verkliga boven i dramat är i själva verket en rad läroplaner och ett flertal skolmyndigheter.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla