Skoldebatt i centrum

Den senaste tiden har det rests stark kritik mot dagens decentraliserade skola som ligger ute på kommuner och friskolor. En debatt som tilltar för varje dag.

Publicerad Av

För någon vecka sedan gick undervisningsrådet Per Kornhall på Skolverket ut i en debattartikel i DN. I "Principen om en bra skola för alla gäller inte längrelänk till annan webbplats" skakade han om hela Skolsverige.

Han fick ett lite märkligt svar från förre ledarskribenten i DN, Hans Bergström som driver en friskola tillsammans med sin fru och nog ville lägga skulden på annat håll än på den decentraliserade skolan. I "68-vinden blåste bort lärarnas auktoritet, status och lönerlänk till annan webbplats" la han skulden på en diffus tidsanda, eller vind ...

I söndagens DN fördjupades kritiken mot dagens styrning och huvudmannaskap för skolan av ingen mindre än Per Thullberg, professor i historia och respekterad före detta generaldirektör för just Skolverket i nästan tio år. I debattartikeln "Det är dags att förstatliga grundskolanlänk till annan webbplats" gav han ett grundskott mot den kommunala decentraliserade och olikvärdiga skolan vi har idag.

Den ledde till såväl debatt i P1-Morgon, som oroliga samtal i flera partiers ledning. Vi kan lätt föreställa oss samtalen vid måndagens morgonmöten på kanslierna och ledningarna för de partier som fortfarande håller fast vid det tjugo år gamla systemet:

"Oj, nu är det inte vem som helst som säger att skolan måste bli statlig. Hur ska vi förhålla oss till detta?  Kan vi verkligen avfärda en person som Per Thullberg? Ska vi försöka tiga och låtsas som det regnar? Klarar vi debatten med tanke på att svenska folket vill se en statlig skola?"

"Nej, men tänk vad jobbigt det vore att behöva rulla tillbaka kommunaliseringen! Det skulle ju göra våra lokala och kommunal partiföreträdare så förbannade - de blir ju av med en viktig del av sin sin maktbas om vi tar skolan från dem ..."

Slutligen har ni väl inte missat tidningskrönikan i Sveriges Radios Lunchekot i går? Den hade rubriken ”Om en statlig svensk skola”. Här gavs en bred genomgång av medie­kommentarer av Ekots kunnige skolreporter Bengt Hansell. I tidningskrönikan konstateras att:

”Lärarnas Riksförbund vill förstatliga skolan. Förslaget stöds av såväl Skolverkets tidigare generaldirektör Per Thullberg, som av tre riksdagspartier."

Just så är det. Nu väntas de övriga fyra partierna in. Tids nog kommer även de inse att gamla vackra drömmar om decentralisering och brukarinflytande, som det hette då, inte håller om kvalitén rasar. I bland måste man våga göra om - och göra rätt.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla