Religiös skola åter i blåsväder

I dagarna blåser det en ny kritikstorm mot den omtalade Laboraskolan. Den startades 2007 av den internationella frikyrkosekten Plymouthbröderna i halländska Långaryd. Redan då skrevs det mycket om skolans, enligt kritikerna, tveksamma verksamhet.

Publicerad Av

I måndags kunde vi läsa i Aftonbladet att ny kritik förs fram från fyra av skolans tidigare medarbetare. I "Varnar för sektskolanlänk till annan webbplats" berättar de bland annat om att flickorna tvingas bära särskilda kläder och att eleverna isoleras. Kritiken tillbakavisas dock av ansvariga för skolan,"Kritiken är rent förtallänk till annan webbplats". Ändå medges att olämpliga sidor har rivits ur böcker, att flickor inte bör läsa vidare och att internet bara "öppnas när det behövs".

Den tidigare rektorn John Blomster säger att ägarna målar upp en falsk bild inför omvärlden av skolan. Han understryker att den ingår i en kedja med skolor i hela världen där innehållet bestäms av en sektledare i Australien. Skolan är till för att skydda barn och ungdomar från andra barn och ungdomar, som är det största hotet mot sekten, enligt Blomster.

I gårdagens Aftonbladet gick ledarskribenten Ingvar Persson till hård attack mot religiösa friskolor i en ledarkrönika, "Sekter ska inte få driva skolorlänk till annan webbplats". Detsamma gjorde ledarskribenten Ann-Charlotte Marteus i Expressen, "Extrema sekter ska inte driva skolorlänk till annan webbplats".

I går gick också Ibrahim Baylan, socialdemokraternas talesperson i skolfrågor, ut och menade att det kan behövas hårdare regler,"För svårt att stänga skolorlänk till annan webbplats". Baylan sa sig vara beredd att sätta sig ner med regeringen och se om man kan komma överens i frågan.

Idag följer Expressen upp det med ett så kallat "Dokument" där man fördjupar sig i frågan om religiösa friskolor och särskilt i Laboraskolan, "Friskolan som får politikerna att se röttlänk till annan webbplats"

Idag går också försvarare av religiösa friskolor ut på debattplats i Aftonbladet, "Vi indoktrinerar inte skolbarnenlänk till annan webbplats" och menar att diskussionen om religiösa friskolor måste nyanseras.

Det finns dock en debattartikel som betytt mer än andra när det gäller debatten i denna fråga och att bredda synen på religiösa friskolor - och det är Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkners utspel påskdagen 2006 i Dagens Nyheter, "Förbjud friskolor som står på religiös grundlänk till annan webbplats".

Fram till dess hade religiösa friskolor varit i det närmaste synonymt med muslimska friskolor i den offentliga debatten, men efter den artikeln sågs plötsligt också kristna friskolor som en del när man diskuterade frågan, såväl för som emot.

Nu följer vi med intresse debatten om Laboraskolan och vad politikerna ämnar göra denna gång.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla