Löneuppropet blir rikstäckande idag

Idag har detta återigen uppmärksammats i SVT, ” Malmölärarnas upprop växer”. Ja, även Sydsvenskan berättar om uppropet idag,”Lärares löneupprop spridslänk till annan webbplats”.

Det skrivs ockaså om uppropet i bland  annat tidningen Dagbladet i Sundsvall, "Omfattande kampanj ska ge lärarna mer i plånboken".

Läs också intervjun med Philip i förbundets medlemstidning Skolvärlden, "Jag älskar mitt jobb och tänker slåss för bättre lönlänk till annan webbplats”.

I Malmö planerar Lärarnas Riksförbund tillsammans med lärarna som startat löneuppropet att promenera till stadshuset den 9 maj och lämna över Malmös namninsamling.
Målet är att lärare i hela landet, såväl medlemmar i Lärarnas Riksförbund som i Lärarförbundet och även oorganisierade lärare, går med i uppropet och skriver på och lämnar över underskrifterna till skolansvariga politiker och skolmakthavare över hela landet just den dagen.

Det lokala löneuppropet har alltså snabbt blivit en rikstäckande satsning. Vilket också visar på kraften som finns och engagemanget i lärarled och bland andra intresserade.
Det förtjänar att påpekas att Löneuppropet handlar om att lärare är missnöjda med sin lön. Och de ställer SKL och arbetsgivarna mot väggen. Låt oss citera uppropet:

”Vad tänker ni göra åt saken? Under en längre period har media lyft fram bilden av oss ämneslärare som missnöjda med vår lön. Med detta upprop vill vi visa er, ansvariga politiker i Malmö stad, vilka vi är och hur många vi är!”

De påpekar också bland annat:

"Det finns många välutbildade ämneslärare på Malmös skolor. Vi har fil. kand.- eller fil. mag.- examen och ofta kompletterar vi med fler utbildningar än bara den ämnesrelaterade lärarutbildningen. Glöm heller inte bort att vi år efter år berikas utav den erfarenhet som hundratals möten med elever ger oss. Vi har mycket att ge, frågan vi vill ställa er, ansvariga politiker i Malmö stad, är om ni är beredda att betala för det?"

Detsamma kan nog sägas gälla för dessa lärares kollegor över hela landet.

Någon kanske tycker det är problematiskt att lärare i grundskolan och gymnasieskolan nu engagerar sig och går ut och lyfter fram sin egen situation. Det kallas att ställa grupp mot grupp. Men om en lärargrupp eftersatts under lång tid kan inte dessa lärare få höja sin röst, utan att tillrättavisas för att de inte talar om alla andra?

Det är i så fall beklagligt, men visar på vilket problem skolan har. Det finns många andra viktiga grupper i skolan som behöver lyftas och stöttas. Men låt oss nu tala om just grundskollärarna och gymnasielärarna. Låt oss stödja deras upprop!

Politiker som Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har tagit tydlig ställning när han kräver att grundskollärare och gymnasielärare ska prioriteras. Partiet har avsatt fem miljarder kronor till löneökningar för dessa lärargrupper i sitt förslag till statsbudget, som TV4 Nyheterna  rapporterade i fredagens nyhetsändningar.

Om du ännu inte gått med i ”Löneuppropet Det börjar med läraren!”länk till annan webbplats så gör det gärna nu. Engagera dig också lokalt i detta landsomfattande upprop.