Lärarnas Riksförbund leder debatten

Ingen kunde undgå att Lärarnas Riksförbunds kongress startade på torsdagen. I går ”trendade” också Lärarnas Riksförbund på Twitter. Det betyder att förbundets kongress var ett av de mest förekommande samtalsämnena genom hashtagen #LRkongress.

Ingen kan tveka om att Lärarnas Riksförbund leder debatten om skolan och utbildningspolitikens konsekvenser.

Gårdagens DN debattlänk till annan webbplats om de ökande klyftorna i svensk skola fick mycket stort genomslag i alla medier och fortsatte även uppmärksammas idag.

Med tre helsidor i Dagens Nyheter om dels Lärarnas Riksförbunds rapport om gymnasieungdomars syn på läraryrket och dels uppföljninglänk till annan webbplats på utspelet om skolans försämrade likvärdighet idag fortsätter dominansen. Även i dag uppmärksammades Lärarnas Riksförbund i nyhetsflödet och nämndes i inslag i såväl  SVT Rapport som Sveriges Radios Ekotlänk till annan webbplats.

Därtill förstärks förbundets budskap om att skillnaderna ökar och att den likvärdiga skolan undermineras av ingen mindre än Skolverket. I en rapport som presenterades på Svenska Dagbladets Brännpunktlänk till annan webbplats visar de att vilken skola en elev går i spelar större roll i dag än för tjugo år sedan. Enligt Skolverket är det sannolikt det fria skolvalet som bidragit till skillnaden i resultat. Man menar att det krävs ett större politiskt ansvarstagande för likvärdigheten, ett krav som applåderas av lärarna i Lärarnas Riksförbund.

Under dagens tal av socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer det också att göras ett utspel om att partiet vill satsa på forskning för lärande genom att inrätta ett forskningsinstitut med ett utvecklingscentra. Givetvis väljer man att berätta om nyheten på LR:s kongress.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla