Moderat kräver övergång till statligt huvudmannaskap

"I Sverige har skolan debatterats livligt på sistone efter Skolverkets rapport om att skillnaderna mellan skolors resultat ökar. En viktig orsak till detta är det fria skolvalet enligt Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Publicerad Av

Det har i debatten framförts tankar om en ökad blandning av elever. Hur? Är vi tillbaka till Alva Myrdals tid då hon talade om att man borde bussa elever från olika skolor i jämlikhetens namn? Är det inte de dåliga skolorna som bör åtgärdas? Det är väl ingen som på allvar menar att det fria skolvalet bör förbjudas?

Roten till det onda i skolpolitiken är kommunaliseringen, som vi moderater gick emot. Inte blir skolorna bättre med allt sämre villkor för lärarna och alla avhopp från både utbildning och lärarjobb? Tala inte bara om kvalitetshöjning av lärarna! Erfarna lärare är mycket kompetenta men nyutbildade har fått den försämrade utbildning som tidigare S-regering drev igenom. Kommunerna klarar helt enkelt inte sin uppgift. Jag skulle vilja se en övergång till statligt huvudmannaskap."

Detta är ett första tecken på att det är dags för Moderaterna att tänka om.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla