Miljöpartiets språkrör ångrar att inte större krav ställdes på friskolereformen

Det är aldrig bra att vara fanatiskt övertygad i en fråga. Allt måste kunna utredas och granskas av sakkunniga. Kyligt och sakligt. Det må gälla berättigade krav på statlig skola, eller insikter om behovet av ökat statligt ansvarstagande - eller införandet av friskolor i aktiebolagsform med oreglerade möjligheter att ta ut vinst.

Publicerad Av

Kyligt var knappast Miljöpartiet när friskolereformen genomfördes. Det var en hjärtefråga för partiet. Men nu har den rosa blicken svalnat.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin menar nu i en intervjulänk till annan webbplats i Dagens Nyheter i dag att det var naivt att inte ställa större krav när friskolereformen genomfördes 1993.

Han säger till reportern Mats J Larsson att: ”Det var politisk naivitet.”

Vi minns nog alla att Miljöpartiet spelade en central roll på 90-talet när partiet gick ihop med de borgerliga och ändrade lagen så att det blev tillåtet att driva friskolor med vinst i aktiebolagsform, vilket är otänkbart och förbjudet i de flesta andra länder. Reformen har lett till att vinstdrivande skolkoncerner vuxit sig allt större.

Tidningen konstaterar att när Miljöpartiets kongress i Umeå inleds på fredag, väntas vinsterna i skolan bli en av huvudfrågorna. "Flera motioner föreslår ett förbud. Något som  partiledningen tycker är fel väg att gå."

Fridolin säger till DN:

"Jag tror inte att det är den mest effektiva vägen fram. Vi behöver moderna system som gör att man aldrig kan plocka ut vinst genom att nagga på kvaliteten i skolan."

Istället föreslår partiledningen att skolor som bedrivs i aktiebolagsform ska tvingas att i bolagsordningen skriva in att syftet "är ett annat än att dela ut vinst".

Att ett sådant krav inte ställde när friskolorna släpptes fria var ett misstag av den dåvarande ledningen för Miljöpartiet, anser Fridolin.

"Det fanns nog en politisk naivitet i Sverige brett i politiken då som leder till att vi måste få ett fungerande modernt regelverk för den som driver skola", säger han till DN som frågar:

"Var det ett misstag att ni i Miljöpartiet inte hade sådana krav från början?"

"Ja, det var en politisk naivitet. Brett i politiken, men definitivt från oss också."

I en ny strategi för utbildningspolitiken som presenterades i dag säger sig Miljöpartiet vilja utmana regeringen i skolpolitiken. Skolan ska bli partiets nya profilfråga vid sidan om klimat och miljö. Sedan ger Fridolin utbildningsminister Jan Björklund (FP) beröm för att han ”varit bra på att formulera skolans problem”. Men partiet är inte nöjt med hans lösningar.

Fridolin lyfter fram att partiet satte in fem miljarder kronor i vårbudgeten under de kommande åren på att bland annat ge lärarna mer vidareutbildning och högre löner.

"Sverige behöver ett parti som står på lärarnas sida", säger Gustav Fridolin till tidningen.

Och Fridolin tvekar inte när han säger att Miljöpartiets mål i riksdagsvalet 2014 är att man ska vara det största partiet bland lärare och lärarstudenter. Väljarna ska vinnas genom att partiet fokuserar på ”centrala utbildningspolitiska frågor kopplade till elevers och lärares vardag”.

DN konstaterar att:
"Landets två lärarorganisationer – Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet – är inbjudna till MP-kongressen i Umeå kommande helg för att hålla anföranden till kongressombuden."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla