Lärare är inte omsorgspersonal

Krönikan "LOT-avdrag - för lärare som offrar sig för framtidenlänk till annan webbplats" spred sig snabbt i sociala medier och uppskattades av förklarliga skäl särskilt i lärarkåren. Jenny Strömstedt skriver om LOT, Lärare Offrar sig för Framtiden. En skatterabatterad tjänst som hon alltså inte tycker vi behöver.

Publicerad Av

Genom hela texten finns en befriande insikt i vad en lärare är - och vad en lärare inte är. En lärare är inte omsorgspersonal som ska täcka upp för föräldrarna och vara ytterligare en ängslig vuxen som utgör stötkudde för de oftast yngre människor som går i klassen som läraren ansvarar för. En lärare ansvara för undervisningen och för att kunskapsuppdraget genomförs.

Jenny Strömstedt gör en lite märklig, men säkerligen verklighetsgrundad uppräkning i vad lärare ska göra (och det är mycket ... och det mesta av uppfostrans- och ordningskaraktär) för att fortsätta:

"Att lära ut värdegrunden i ett demokratiskt samhälle känns verkligt viktigt. Men det är här gränsen mellan föräldraansvar och lärarens uppgift blir ännu luddigare. Enligt lagen har skolan skyldighet att få stopp på nätkränkningar som har anknytning till skolan, även om de sker på fritiden. Nu menar skolinspektionen att lärarna ska ut och surfa på Fejjan samtidigt som de rättar 30 uppsatser om Antiken, för att ha koll på drabbade elever och mobbare. Mulitasking by tvång.

Vuxna bör visst finnas där unga är. Men, lätt andfådd efter den långa uppräkningen av läraråtaganden, ställer jag samma fråga som skolfolk ställt sig länge: Själva plugget då?"

Strömstedt fortsätter:

"Men varför inte strippa arbetsbeskrivningen lite till? Eller helt enkelt ge skolorna råd att återanställa rejäla elevvårdsteam med kuratorer, psykologer och massor av fritidsledare som kan vara bryggan mellan abdikerade föräldrar och pedagoger som inget annat vill än att barnen ska lära för livet."

Man kan tyvärr inte vara så säker på att det inte finns en och annan förälder till ett tonårsbarn som tilltalas av Jenys ironiska förslag: "För en skatterabatterad peng kan lärarna erbjuda både hemtransport av barn från skola samt socialt arbete i hemmiljö."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla