Statsministern ser fördelar med centraliserad polis – så också med skola?

Polisfacket vill bli bättre med en mer centraliserad organisation och genom att rensa i arbetsuppgifterna. Samtidigt behövs det givetvis en stark lokal förankring, liksom i skolan.

Publicerad Av

Statsministern sa sig se problemen med en decentraliserad organisation i 21 olika län och polismyndigheter över landet. Samma argument gäller för kraven på ökat statligt ansvar för skolan. 290 olika kommuner med otaliga enskilda huvudmän över hela landet borgar inte för en kvalitativ enhetlighet.

Resultatet av den extrema och unika decentraliseringen som svensk skola blivit ett exempel på är sänkta resultat och minskad likvärdighet. Skolverket och andra pekar på samma sak. Decentraliseringen är en del av skolans problem.

Kanske är Fredrik Reinfeldt på väg mot ett historiskt omtänk när han argumenterar för ökad centralisering av polisen. Därmed också dags att centralisera skolan. Har han skådat ljuset?

Allvarligt talat är det märkligt att centralisering och kvalitet samt klok resursanvändning prioriteras i vissa sammanhang men inte i andra. Att driva statlig skola eller en skola med tydligt statligt ansvarstagande och ett modernt huvudmannaskap är inte lika självklart som när det gäller polisen. Båda är dock centrala funktioner för ett samhälle.

Kan det handla om politiska blockeringar och rädsla för en nödvändig reformering? Den blockeringen borde hävas. Låt oss hjälp Reinfeldt och andra politiker att just tänka om och våga tänka nytt och tänka rätt.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla