Mer kritik mot att vinst ska styra skolan

Vi har tidigare uppmärksammat bland andra Expressens ledarsida som skriver kritiskt mot vinstintressen i skolan. I dag är det Aftonbladets chef för ledarredaktionen, Karin Pettersson, som skriver under rubriken "Girighet fel drivkraft i skolan och vårdenlänk till annan webbplats".

Publicerad Av

Hon påminner bland annat om Skolverkets rapport från maj som visade att det fria skolvalet lett till ökad segregation:
"Redan svaga elever råkar särskilt illa ut – konkurrensen förstärker ojämlikheterna i samhället. Dessutom blir resultaten för skolan som helhet sämre."

Aftonbladet tillstår att: "Det finns många exempel på dåliga verksamheter inom ­skola, vård och omsorg som drivs i kommunal regi."
Ändå skriver man vidare att:

"Men det är dags att erkänna att det var ett misstag att öppna upp omsorgen av gamla, vården av sjuka och utbildningen av barn för riskkapitalister och lycksökare."

Aftonbladets Karin Pettersson menar att:

"Nu behövs en diskussion – och politiska förslag – om välfärden som utgår från verkligheten, ­inte gårdagens politiska klyschor. En tredje väg om man så vill, som utgår från att valfrihet och mångfald är något positivt, men som erkänner att vinstintresset är en styråra som leder fel – bort från jämlikhet och kvalitet. "

Tidningens ledarsida aviserar att man kommer att öppna för en sådan diskussion. Det ska bli intressant att följa.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla