Miljöpartiet ställer skola mot flygplan – och väljer rätt

I en debattartikellänk till annan webbplats i Aftonbladet i dag går Miljöpartiet ut och påpekar att det är bättre för samhället att satsa på skola istället för flygvapen.

I artikeln påpekar Gustav Fridolin, språkrör och Peter Rådberg, försvarspolitisk talesperson, att försvaret vill köpa nya Jas-flygplan. Kostnaden beräknas hamna mellan 30 och 50 miljarder kronor. Pengar som Miljöpartiet tycker borde satsas på järnvägen och skolan i stället.

Miljöpartiet fortsätter alltså sin fokusering på skola och utbildning vilket givetvis välkomnas.

***
Efter att ha läst kommentarerna till inlägget kommer här ett tillägg. Givetvis måste man föredra satsningar på skola framför vapen. Men man kan förstå Jan Lenanders farhågor om:

"ännu mindre satsning på högteknologisk utbildning. När SAAB inte utbildar, inte efterfrågar kompetens så kommer ännu mindre satsas inom detta område. Svensk ma/no utbildning är redan i en sorgligt negativ spiral och går utbildningspengarna till att fler ska läsa Harry Potter kunskap och svampkännedom så känns det riktigt jobbigt."

Avvägningar mellan olika intressen är politikens kärna. Och det är ett svårt uppdrag. För det är ju också så att allt hänger samman som kommunicerande kärl i samhället. Just därför är det bra att en diskussion ständigt pågår om var vi ska lägga våra resurser.