Delat ansvar bakom svensk skolas problem

"Ta det sämsta med vänstern och det sämsta med högern och du får svensk skola. Det förklarar varför ingen förmår ta tag i misslyckandet." skriver Anna Dahlberg i sin krönika.

Publicerad Av

Ja, Anna Dahlberg låter ingen komma undan och går igenom hur svenska skolan utsatts för välmenande övergrepp. Läs dessa kloka insiktsfulla ord och sprid dem gärna:

"Sanningen är nog att vänstern och högern har lika stor skuld till skolans haveri. Först gav man de radikala krafterna fritt spelrum att proletarisera lärarna, sedan fick marknadsfundamentalisterna ta över och skapa världens mest avreglerade skola. Det är detta dubbla arv vi dras med - Perssons och Bildts arv om man så vill."

Det viktiga nu är att de som har ansvaret för skolan idag också tar det. Kanske är vi på väg i den riktningen? Man kan alltid hoppas.

I krönikan får såväl dåtida "flumskola" sina fiskar varma, men det är framförallt dagens flum som är i skottgluggen och Anna Dahlberg påpekar avslutningsvis att:

"Sverige är det enda landet i världen vid sidan av Chile som tillåter aktiebolag med fria vinstuttag på skolans område. Tillsammans med den fria etableringsrätten och det fria skolvalet har detta skapat en extrem situation i Sverige.

Svaret är inte att strypa valfriheten, men det borde gå att enas om att vare sig vinster, lycksökare eller religiösa sekter hör hemma i skolans värld. Det är märkligt att det sitter så långt inne för högern att tillstå."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla