Allvarlig brist på lärare i naturvetenskap

Återigen uppmärksammas att kvalificerade lärare lämnar yrket och att få söker sig till lärarutbildningarna. Idag är det Svenska Dagbladet som i artikeln "Allt fler lärare lämnar yrketlänk till annan webbplats" berättar om den allvarliga situationen.

Publicerad Av

Antalet lediga lärarplatser ökade med tio procent i Stockholms län i våras. Framförallt inom naturvetenskapliga ämnen har lärarbristen förvärrats. Under flera år har det varit i snitt knappt en sökande per plats till lärarutbildningen, vilket alltså innebär att i stort sett alla kommer in, som söker.

"Enligt Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, omfattar alla lärarkrisen inte alla grupper utan visar sig främst inom de naturvetenskapliga ämnena.

–Är man intresserad av matematik, fysik och kemi finns det andra yrken som är mer intressanta, som att bli civilingenjör, ekonom, arkitekt eller läkare. En civilingenjör kan begära 29000 kronor i ingångslön. Det är där en lärare i bästa fall ofta pensioneras, säger hon.

Metta Fjelkner tror dock att lönenivån måste höjas generellt för att locka lärare i framtiden.

Enligt en rapport från Lärarnas Riksförbund som bygger på lönestatik från OECD skulle en svensk grundskolelärare med 15 års yrkeserfarenhet tjäna cirka 17000 kronor mer i månaden om lönen höll samma nivå som i Tyskland. En gymnasielärare med samma erfarenhet skulle tjäna 23000 kronor mer i månaden."

Denna artikel är långt ifrån den enda som lyfter bristen på lärare inom vissa ämnen.

Metta Fjelkner har tidigare påpekat att det är arbetgsivarens ansvar att lösa lärarbristen.

Ja, de som har lösningen i sin hand är arbetsgivarna, skolans huvudmän. De kan göra läraryrket attraktivt igen. Men det kräver att det finns en vilja att satsa på lärarna. Gör man inte det kommer de nuvarande huvudmännen tvingas ta ansvaret - eller kanske snabbare bli av med det ...


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla