Debatt om sponsrade läromedel

Ska vi ha reklam i skolan? Hur ska den se ut? Kan lärare välja fritt vilka läromedel de vill ha? Bland annat dessa frågor diskuterades i Sveriges Radios P1-Morgon idag.

Publicerad Av

Idag använder varannan lärare sponsrade läromedel i undervisningen. En granskning från Kaliber och Skolministeriet i Sveriges Radio visar att Svenskt näringsliv har gett ut läromedel om miljön, Svensk fågel har en bok som heter Världens bästa kyckling. Coca Cola och Nordic Sugar är andra företag som erbjuder gratis läromedel.

Metta Fjelkner, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund diskuterar med Stefan Lindhe, moderat kommunalråd och skolpolitiker i Malmö.
Lyssna på debatten här "Barnen får sponsrade skolböckerlänk till annan webbplats". Metta Fjelkner understryker att sponsrade läromedel kan användas som ett komplement och som exempel på hur man kan hitta varureklam och propaganda. Men ett problem är att lärare och skolor har problem att välja fritt vilka läromedel man ska ha på grund av knappa resurser. Då är sponsrade läroböcker både en hjälp, men också en begränsning. Hade man kunnat välja fritt hade dessa kanske inte valts av lärarna. Även Stefan Lindhe medgav att det finns stora brister när det gäller resurser till läromedel.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla