Granskning av lärarutbildningen från insidan

Missa inte en intressant granskning av lärarutbildningen från insidan. Det är Jan Sjunnesson, fd rektor och lärarutbildare som berättar om lärarutbildningens problem och utveckling.

Publicerad Av

Han skriver bland annat:

"Lärarstudenter har de senaste decennierna mötts av paradoxala budskap som de sällan kunnat hantera utan lämnats att ta hand om själva. Jag är själv lärarutbildare sedan snart ett decennium och har försökt hantera studenters förtvivlan och frågor. Men till slut har jag blivit lika frågande som dem och har kommit fram till denna synbart enkla men bekymmersamma tes: Arbetardöttrarna med låga betyg som dominerar lärarprogrammen numera möter en skolkritisk pedagogik som ställer dem inför uppgiften att kritisera ett system som de själva knappt klarat av men valt att verka inom av skäl som sällan är relaterade till egna skolframgångar. Lärarutbildare och pedagoger är inte medvetna om dessa motsägelser.

Den som vill få en inblick i svensk lärarutbildnings utveckling bör läsa Jan Sjunnessons kloka, klargörande men också oroande text.

Blogginlägget "Arbetardöttrar, post-progressivism och den förvirrande lärarutbildningen Länk till annan webbplats." har tidigare publicerats i Pedagogisk Forskning nr 4/2011.


Zoran Alagic

Mediestrateg Lärarnas Riksförbund

Mejla