Hur man sviker eleverna genom att inte stå upp för lärarna

Vid första anblicken verkar det "bara" handla om en konflikt mellan lärare och elev. Även om vi snabbt anar att det finns föräldrar bakom som inte gillar en enskild lärare. Och i förlängningen handlar det om hur man sviker eleverna genom att inte stå upp för läraren.

I det här fallet heter hon Margaretha Almefjord och hon får inte längre vara klassföreståndare.

Det är i Expressen/GT som vi läser om Margarethas fall under rubriken" Stoppade klotter - tvingades slutalänk till annan webbplats". Det är en märklig historia där BEO, Barn- och Elevombudsmannen, drogs in men inte såg någon anledning att agera. Däremot svek kommun och skolledning Margaretha, som har jobbat som lärare i 40 år i samma skola i Ljungskile och under 35 år av den tiden har hon varit klassföreståndare.

När man läser om hur denna erfarna lärare behandlats av sin arbetsgivare så blir orsaken till en del av svenska skolans problem uppenbar. Och Margarethas två slutsatser av det hon upplevt blir just nedslående:

"Det ena är att det är bekymrande att en skolförvaltning inte kan stå upp för sin personal mot ett föräldratryck. Det andra är att föräldrar i allt högre grad börjat ta över skolorna. Det är inte föräldrar utan pedagogiska proffs som ska avgöra hur en skola organiseras."

Margaretha Almefjords sak ska nu drivas av Lärarnas Riksförbund.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla