Lärarna bröt industrinormen

Det är intressant att se hur en auktoritet som Tommy Öberg på Arbetet beskriver lärarnas avtal. Öberg är tidigare välkänd och respekterad arbetsmarknadsreporter på Svenska Dagbladet och numera på Arbetet, som tidigare hette LO-tidningen.

I artikeln "Lärarna tog ledartröjan 2012länk till annan webbplats" som publicerades igår skriver han bland annat:

"Med läraravtalet etablerades en ny siffra för löneökningstakten 2012 och den var avsevärt högre eller mera precist 4,2 procent. Och till skillnad från andra grupper har lärarna inte betalat de högre löneökningarna med försämringar av andra villkor i avtalet.

Bland lärare som levt i tron eller förhoppningen om än mycket högre löneökningar togs uppgörelsen emot med burop och protester, hot om protestmarscher och avgångskrav riktade mot de två fackledningarna.

Reaktionerna väcker frågan om vilka förväntningar som funnits bland lärarna allt sedan i våras, då förhandlingarna intensifierades. Om någon på allvar trott att kravet på 10 000 kronor mer i månaden skulle förverkligas i ett slag – ja då blir besvikelsen begriplig. Men var finns realismen i betraktandet av verkligheten?

Avtalet som skrevs under i går var ett genombrott i förhållande till den löneökningsnorm som styrt utvecklingen på arbetsmarknaden under 2012. Genombrottet uppmärksammades och kommenterades dessutom blixtsnabbt på den övriga arbetsmarknaden. Bläcket hade knappt torkat på uppgörelsen innan Akademikerförbundet SSR gratulerade lärarfacken till framgången och konstaterade att industriavtalet inte längre är ett absolut märke för andra parter på arbetsmarknaden. Särskilt glädjande anses resultatet vara med tanke på att båda förbunden är starkt kvinnodominerade."

En annan analys från en ombudsman från IF Metall är också intressant att läsa. Han heter Göran Johansson och skriver i blogginlägget Höjda lärarlöner – ett förväntningarnas missnöjelänk till annan webbplats bland annat att:

"Lärarna har fått ett bra avtal. De får löneökningar som är betydligt högre än vad andra grupper är i närheten av. Men genom att så hårt driva kravet om löneökningar på 10.000 kronor har förbundsledningarna skapat ett 'förväntningarnas missnöje'."